Sylvi Listhaug om bildene fra Rafah: – Det er grusomt å se

Israels angrep på flyktningleiren i Gaza søndag har drept over 40 palestinere.
Israels angrep på flyktningleiren i Gaza søndag har drept over 40 palestinere. Foto: Mohammed Salem / Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp-lederen sier hun er veldig glad Israel så tydelig sa ifra om at angrepet på teltleiren i Rafah var en tragisk feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden natt til mandag har Israel gjennomført flere angrep mot byen Rafah. Byen har vært tilholdssted for over 1 million internflyktninger som har flyktet fra andre områder av Gaza. Det kommer etter at Den internasjonale domstolen (ICJ) før helgen beordret Israel å stoppe den militære offensiven i området.

I et angrep natt til mandag mistet 45 mennesker livet etter et israelsk angrep som startet en stor brann i en teltleir for flyktninger i Rafah. Flere sterke og grusomme videoer fra området viser flere døde og forkullede kropper.

Israels president Benjamin Netanyahu kalte angrepet en «tragisk ulykke» og har satt i gang en granskning av hva som skjedde.

Kristelig Folkepartis utenrikspolitiske talsperson og nestleder Dag Inge Ulstein, mener imidlertid det ikke bare kan aksepteres som en feil.

– Det er grusomt at sivile som er internt fordrevne blir drept av Israel på denne måten. Selv om Israel nå sier at dette var en feiltakelse, kan det bare ikke aksepteres at en slik feil kan skje, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uenig i ordlyden til ICJ

Fremskrittspartiet har plassert seg som et av de mest pro-Israel-partiene på Stortinget. Når ABC Nyheter spør partileder Sylvi Listhaug om hva hun og partiet mener om at Israel fortsetter offensiven på tross av at ICJ beordret dem til å stoppe, setter hun spørsmålstegn ved ordlyden.

– Vi registrerer at det er ulike oppfatninger om hvordan ICJs kjennelse skal tolkes. Ordlyden tyder på at ICJ ikke beordrer en fullstendig stans i offensiven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Frp-leder Sylvi Listhaug. Foto: Lise Åserud / NTB
Frp-leder Sylvi Listhaug. Foto: Lise Åserud / NTB

Listhaug og Frp mener Israel har rett til å forsvare seg selv, men påpeker at det må være i tråd med regelverket i folkeretten.

– De må følge reglene og ta hensyn til sivilbefolkningen. Det er grusomt å se all lidelse og død på uskyldige mennesker, og jeg er glad for at Israel sa så tydelig ifra om at angrepet mot teltleiren i Rafah som tok livet av uskyldige mennesker denne uken var en tragisk feil og at de vil etterforske saken, sier Listhaug til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Teltleiren står i brann etter israelsk angrep

Listhaug: – Signalet er at terror lønner seg

I går trådte også Norges anerkjenning av Palestina som stat i kraft, noe både Frp og KrF har vært kritiske til.

Listhaug mener tidspunktet for anerkjennelsen er svært uheldig, og hevder det gir et signal om at terror lønner seg.

– Hvorfor mener Fremskrittspartiet det er galt å anerkjenne Palestina som en egen stat?

– Frp er for en tostatsløsning, og ønsker å anerkjenne en palestinsk stat i tråd med dette. Men vi mener at opprettelsen av en palestinsk stat må være som et ledd i forhandlinger der man blant annet blir enige om grensene, flyktningspørsmålet og Jerusalem sin status, sier hun og fortsetter:

– Den norske regjeringen har anerkjent en stat som ikke eksisterer. Vi mener også at tidspunktet er svært uheldig. Dette hadde aldri skjedd uten at terroristene i Hamas gjennomførte sitt blodige angrep på Israel. Signalet er at terror lønner seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Listhaug peker på at Hamas var raskt ute med å takke Norge. Dette viser at regjeringens uttalte hensikt om å styrke moderate krefter feilet fullstendig, mener Listhaug.

KrF frykter for fredsarbeidet

Ulstein og KrF frykter anerkjennelsen nå kommer til å sette fredsarbeidet tilbake.

– For kort tid siden begrunnet Barth Eide valget om å ikke stemme for en anerkjennelse med at det ville «vanskeliggjøre forhandlinger mellom Palestina og Israel om fred og fremtidig tostatsløsning». Han sa også at «Norge har en veldig solid tradisjon for å anerkjenne realiteter» og «akkurat nå finnes det ikke noe sammenhengende territorium, struktur eller autoritet som kan representere en Palestinsk stat». Dette har ikke endret seg, og denne anerkjennelse bidrar dessverre til å sette fredsarbeidet tilbake, sier Ulstein.

KrF-nestleder Dag Inge Ulstein. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KrF-nestleder Dag Inge Ulstein. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Da ABC Nyheter tirsdag spurte utenriksminister Espen Barth Eide om departementet hadde gjort seg opp noen tanker om hvorvidt anerkjennelsen vil kunne påvirke forholdet til Israel og muligheten for å bistå med mekling, svarte Barth Eide at Norge fortsatt ønsket tett kontakt med israelske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sa at utviklingen har gått i feil retning i fraværet av en fredsprosess og politisk løsning på konflikten.

– Verken palestinerne eller israelerne kan leve sine liv i sikkerhet. Vi må derfor tenke annerledes og handle deretter. En anerkjennelse kan ikke lenger vente til etter en fredsløsning, la han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette ville Frp gjort

Det eneste de alle er enige om er at løsningen i fremtiden er en tostatsløsning. Men Listhaug er klar på at Frp ville gått frem annerledes enn dagens regjering.

– Vi ville anerkjent en palestinsk stat i forbindelse med en framforhandlet løsningen mellom partene, sier Listhaug og legger til:

– Vi ville også stilt strengere krav til de palestinske selvstyremyndighetene.

Frp har lenge stilt spørsmål ved hvordan de palestinske selvstyremyndighetene bruker pengene de får i bistand fra Norge. Listhaug mener de ikke burde ikke ha tilgang til norske skattepenger uten nødvendig bekjempelse av «korrupsjon og reform av undervisningsmateriell som i dag hyller terrorisme og har fjernet staten Israel fra kartet».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette bidrar til å holde konflikten ved like. I tillegg ville vi terrorlistet Hamas. Dette er utvilsomt en terrororganisasjon. Det er uforståelig for oss hvorfor regjeringen ikke setter dem på terrorliste.

Listhaug sier at videre at om to stater – en israelsk og en palestinsk - som eksisterer side om side i fred, skal bli en realitet, må Hamas opphøre å eksistere og bekjempes.

– Det samme må ekstreme krefter på andre siden, legger hun til.

KrF: – En tostatsløsning kan ikke gis opp

Når KrF ser på en tostatsløsning, hvor både Israel og Palestina anerkjenner hverandre og landenes grenser, mener de begge landene bærer ansvaret.

– Både Hamas og Netanyahu har en svært lang vei å gå før en enighet er realistisk, men det finnes mer konstruktive parter på begge sider, så tostatsløsning kan ikke gis opp, sier Ulstein og legger til:

– For hver dag som går settes det dype spor i en hel generasjon palestinere og israelere. Det er av største viktighet at krigen må ta slutt og at gislene må frigis.