Israel bekrefter illevarslende melding: Krigen vil vare i minst syv måneder til

Alle håper at krigen på Gaza skal ta slutt. Etter syv måneders brutal krig, varsler Israel at krigen ennå bare er halvveis. Det betyr mer død og ødeleggelse.

Israelske stridsvognsoldater tar en pause nær grensen mellom Israel og Gaza, i det sørlige Israel, onsdag 29. mai 2024.
Israelske stridsvognsoldater tar en pause nær grensen mellom Israel og Gaza, i det sørlige Israel, onsdag 29. mai 2024. Foto: Tsafrir Abayov/NTB / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krigen i Gaza vil fortsette i ytterligere syv måneder, minst.

Det sier Benjamin Netanyahus nasjonale sikkerhetsrådgiver, Tzachi Hanegbi, ifølge den israelske avisen Haaretz.

Etter mer enn 230 dager med krig, er over 120.000 mennesker enten drept, savnet eller såret på Gazastripen, på den okkuperte Vestbredden og i Israel.

Terrorangrep utløste blodbad

Blodbadet startet 7. oktober i fjor da Hamas utførte et overraskelsesangrep mot Israel og drepte 1.140 mennesker, inkludert 332 israelske soldater og 57 politifolk. De øvrige var sivile, blant dem 36 barn. I tillegg ble det tatt mer enn 200 gisler.

Som hevn for terroraksjonen innledet Israel en svært omfattende militær aksjon, som snart er inne i sin åttende måned. Blodbadet er fordømt av en hel verden, men Israel har ikke veket en tomme etter omfattende press fra FN, statsledere, hjelpeorganisasjoner og andre med innflytelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: NB! Sterke inntrykk: Brutale videoer sprer seg på nett

– Vil ødelegge Hamas sine militære evner

Hvis meldingen fra Netanyahus sikkerhetsrådgiver stemmer, vil krigen tidligst være over innen nyttår.

– Vi forventer ytterligere syv måneder med kamp for å oppnå det vi definerer som ødeleggelsen av de statlige og militære evnene til Hamas, sier Tzachi Hanegbi.

Det vil i så fall bety nye uker og måneder med ufattelige lidelser i sivilbefolkningen som er drevet fra skanse til skanse. Selv sikre områder på Gaza blir nå rammet av bomberegnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil stanse våpensmugling

Fakta om ofrene for krigen mellom Israel og Hamas

Etter 221 dager med krig er langt over 120.000 mennesker drept, savnet eller såret på Gazastripen, på den okkuperte Vestbredden og i Israel.

* 1140 mennesker ble drept da Hamas angrep Israel 7. oktober, blant dem 332 israelske soldater og 57 politifolk. De øvrige var sivile, blant dem 36 barn.

* 35.173 palestinere er ifølge palestinske helsemyndigheter drept i israelske angrep på Gazastripen i løpet av krigen, i gjennomsnitt rundt 160 hver dag.

* Blant de drepte er det ifølge helsemyndighetene identifisert 7797 barn, 4959 kvinner og 1924 eldre.

* 10.006 drepte er foreløpig ikke identifisert.

* Rundt 10.000 er ifølge Hamas-regjeringens informasjonskontor også savnet i ruinene av bombede bygninger.

* 79.061 palestinere skal være såret i angrepene, i gjennomsnitt nærmere 360 hver dag siden krigen startet.

* 493 helsearbeidere er ifølge det palestinske helsedepartementet drept.

* 191 FN-ansatte og 143 journalister og medieansatte er drept i krigen.

* 26 av Gazas 36 sykehus er satt helt ut av drift, de øvrige fungerer bare delvis.

* Israel hevder å ha drept minst 14.000 militante palestinere i Gaza og 1.000 i Israel under angrepet 7. oktober. .

* Minst 288 israelske soldater er drept siden bakkeinvasjonen, noen av medsoldater.

* Over 3000 israelske soldater er såret i Gaza, og tusenvis av andre behandles for krigstraumer.

* De israelske angrepene har drevet 1,7 millioner av Gazas 2,3 millioner innbyggere på flukt fra sine hjem.

* Israels blokade har gjort situasjonen for internt fordrevne kritisk.

* Drøyt 1,1 millioner mennesker står ifølge FN på randen av hungersnød, og ytterligere 850.000 sulter. Flere titall barn er alt døde av sult.

* Alle skoler er stengt, og 80 prosent av dem er helt eller delvis ødelagt i angrep.

* Rundt 60 prosent av alle boliger er helt eller delvis ødelagt, og det samme er rundt 80 prosent av alle næringsbygg.

* Elektrisitetsnettet er ødelagt, det samme er store deler av vannforsyningen.

* Minst 498 palestinere er drept av israelske soldater og bosettere på den okkuperte Vestbredden siden 7. oktober, blant dem minst 124 barn. Over 4950 er såret.

* 17 israelere, både soldater og sivile, er drept og 80 er såret i konfliktrelaterte hendelser på Vestbredden og i Israel.

* Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) bortførte rundt 250 israelere og utlendinger under angrepet 7. oktober.

* 110 er siden frigitt i fangeutveksling, tre er reddet av israelske styrker, mens det ikke er gjort rede for over 130 andre. Israelsk etterretning skal ha konkludert med at over 30 av dem ikke lenger er i live.

* Tre israelske gisler ble skutt og drept ved en feil av israelske soldater i desember, mange andre er ifølge Hamas drept i israelske luftangrep.

* 9000 palestinere sitter i israelsk fangenskap, over 3500 i såkalt administrativ forvaring. Tallet omfatter ikke et ukjent antall fanger fra Gaza.

* Cirka 250.000 israelere er evakuert fra byer og kibbutzer nær grensa til Gaza, samt fra landsbyer nær grensa mot Libanon.

Kilder: OCHA, UNRWA, IDF, WHO, PA, Haaretz, Al Jazeera, Reuters.

Benjamin Netanyahus nasjonale sikkerhetsrådgiver, Tzachi Hanegbi, og den tidligere lederen av den gresk-ortodokse kirke i Jerusalem, patriark Irineos. Arkivfoto. Foto: Ammar Awad / Reuters
Benjamin Netanyahus nasjonale sikkerhetsrådgiver, Tzachi Hanegbi, og den tidligere lederen av den gresk-ortodokse kirke i Jerusalem, patriark Irineos. Arkivfoto. Foto: Ammar Awad / Reuters

Etter å ha gjennomført utallige raid fra luften, til lands og til vanns, heder israelerne å ha tatt kontroll med store deler av Gaza. Likevel fortsetter Hamas å yte betydelig motstand.

– Inne i Gaza har IDF nå kontroll over 75 prosent av Philadelphi-korridoren, og jeg tror den vil ha kontroll over alt med tiden. Sammen med egypterne må vi sørge for at våpensmugling forhindres fra Egypt til Gaza, sier den nasjonale sikkerhetsrådgiver, Tzachi Hanegbi, ifølge Times of Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA sitter med nøkkelen

USA, som er Israels viktigste allierte og leverandør av våpen og penger, har flere ganger lagt press på Israel, men har ennå ikke klart å bringe den israelske krigsmaskinen til taushet.

Både Norge, Spania og Irland anerkjente i forrige uke Palestina som en selvstendig stat. Avgjørelsen blir ansett som kontroversiell etter at Norge har bidratt som fredsmegler i flere tiår. Nå anses det for å være urealistisk at Norge igjen kan spille en meklerrolle i overskuelig fremtid.