UD: – Vurderer hvordan vi kan bidra å få skadde palestinere til Norge

Denne lille jenta ble såret i det israelske angrepet på teltleieren ved Rafah søndag.
Denne lille jenta ble såret i det israelske angrepet på teltleieren ved Rafah søndag. Foto: Eyad Baba / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har tatt imot flere hundre ukrainske pasienter og sårede soldater etter at krigen i Ukraina brøt ut. Når det gjelder palestinske sårede er tallet fortsatt null.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en henvendelse fra EUs sivile beredskapsmekanisme (UCPM) har Norge sagt ja til å ta imot ukrainske pasienter som trenger helsehjelp og sårede ukrainske soldater slik at de kan få medisinsk hjelp i Norge.

Gjennom denne ordningen har flere hundre ukrainere blitt behandlet på norske sykehus.

Les mer om krigen mellom Israel og Hamas her!

Verdens helseorganisasjon (WHO) har via EUs sivile beredskapsmekanisme også bedt om mottak og transport av mer enn 9000 syke og skadde palestinere til andre land innen utgangen av 2024, sier pressetalsperson i UD Ane Jørem, til ABC Nyheter.

– EU-kommisjonen har sendt henvendelser til land som deltar i EUs ordning for sivil beredskap, herunder Norge, hvor de viser til WHOs anmodning og oppfordret landene til å vise sin støtte, legger hun til.

Men hittil har det ikke kommet én eneste palestiner til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik bidrar Norge

Mye av skylden er de stengte grenseovergangene, hvor Israel holder en jernhånd over hvem og hva som får komme inn og ut. 6. mai var siste gang noen pasienter fikk komme ut fra Gaza.

– WHO arbeider for å finne alternative løsninger, men dette kan komme til å ta tid. Norge vurderer hvordan vi kan bidra med tanke på henvendelsen fra WHO.

Se video: Brutale videoer sprer seg på nett

– Hvis det er tilgangen det står på, hvorfor går ikke Norge i bresjen for å kreve dette?

– Hjelp i Gaza eller nærområdet vil alltid være det rimeligste og i mange tilfeller også det alternativet pasienter foretrekker. Norge bidrar både til Røde Kors-bevegelsens feltsykehus og til NORWACs helseteam, og vi støtter WHO og UNRWAs helsearbeid. Men det kan i noen tilfeller også være hensiktsmessig å ta pasienter ut av landet, ikke minst siden en del pasienter trenger mye oppfølging og helsesystemet i Gaza i praksis har kollapset, sier Jørem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 80.000 sårede palestinere

Ifølge Gazas helsemyndigheter har antall drepte palestinere i israelske angrep på Gazastripen passert 36.000 siden 7. oktober.

I tillegg er minst 81.026 såret siden krigens start, ifølge tall publisert mandag.

Tallene ble offentliggjort få timer etter at palestinske myndigheter opplyste at minst 45 palestinere ble drept i søndagens israelske angrep på en leir for internt fordrevne i Rafah helt sør på Gazastripen.

Tirsdag ble det meldt om et nytt angrep mot teltleir-området vest for Rafah. Foreløpige tall melder om 21 drepte.