Martinussen advarer regjeringen mot høyre-sving

Marie Sneve Martinussen langet kraftig ut mot Høyre og Frp i talen til Rødts landsmøte. Og venstresiden må ikke stenge døra for samarbeid, insisterte hun.

Marie Sneve Martinussen innledet på det ekstraordinære landsmøtet i Rødt der det skal velges ny leder og nestleder. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Marie Sneve Martinussen innledet på det ekstraordinære landsmøtet i Rødt der det skal velges ny leder og nestleder. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødt holdt ekstraordinært landsmøte fredag ettermiddag for å gjennomføre valg på ny partileder og nestleder.

Martinussen har fungert som partileder siden Bjørnar Moxnes gikk av etter solbrilletyveriet i juli i fjor.

Fredag ettermiddag fikk Martinussen landsmøtets støtte til å overta partilederjobben permanent.

Talen hun holdt før valget innledet hun med å advare mot en mulig borgerlig regjering etter valget neste år. Den påtroppende lederen påpekte at mange er skuffet over den sittende regjeringen – og at hun ofte er skuffet selv.

– Samtidig vil jeg advare mot et skifte bare for skiftets del. Det er ikke friskt å få tilbake Erna Solberg og Sylvi Listhaug, sa hun.

Kalte Listhaug Acer-prinsesse

Særlig i kraftpolitikken fikk Frp gjennomgå. Martinussen viste til at partiet hadde fire energiministre i Solberg-regjeringen, og at partiet hadde hånden på rattet da EUs tredje energimarkedspakke ble innført.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp sto på TV og løy så det rant om at strømprisene ikke skulle øke og Norge ikke skulle miste kontroll over kraften, hevdet Martinussen.

– Acer-prinsessa Sylvi Listhaug må holdes langt unna kontroll over norsk kraft, fortsatte hun.

Frp-leder Sylvi Listhaug slår tilbake mot Rødt-lederens påstander. Foto: Terje Pedersen / NTB
Frp-leder Sylvi Listhaug slår tilbake mot Rødt-lederens påstander. Foto: Terje Pedersen / NTB

Frp-lederen slår kontant tilbake mot beskrivelsene i talen.

– Jeg skjønner godt at partilederen i Rødt, som har medlemmer som har hyllet både Stalin, Lenin og byggingen av Berlinmuren forsøker å vri fokuset over på energipolitikk, sier hun.

– Men selv der svikter kommunistene i Rødt som vil avvikle olje- og gassnæringen og dermed frata hundretusener av arbeidsfolk levebrødet sitt, som igjen vil styrke energimakten til Rødts likesinnede i autoritære regimer som Venezuela – et regime som tidligere har blitt hyllet av Rødt, og der befolkningen manglet mat, medisiner og rømte ut av landet, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: I strupen på Støre: – Hamas takker deg

Anmodet om samarbeid

EU har nå gitt Norge frist til august med å innføre fornybardirektivet i den fjerde energimarkedspakken.

– Det som er arvesølv for oss, er et lite stykke EU for dem, sa Martinussen med henvisning til vannkraften, og la til at det norske folk ikke vil finne seg i utpressing.

Med kampglød erklærte Martinussen at Rødt skal bli så store og så sterke at partiet ikke er til å komme utenom. Hun erkjente at regjeringspartiene ikke trenger Rødts stemmer for å få flertall.

Men Rødt har kommet til partiene på venstresiden med konkrete løsninger, samarbeidsvilje og styringsoptimisme, fortsatte hun.

– Det er regjeringspartiene – Arbeiderpartiet og Senterpartiet – som har smelt døra igjen og valgt å gå til Høyre, sa Martinussen.

Listet opp kampsaker

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bør lytte til «sindige småbrukere, rasende kystfiskere og regjeringspartienes egne folk – fra Innlandet til ytterst i nord», mente Martinussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mente den store kampen fortsatt venter. Det handler om å virkelig ta demokratiet i bruk, med en ny styringsoptimisme som sikrer lokal og nasjonal kontroll over ressursene som gir folk mer penger, makt og framtidstro, fortsatte hun.

– Bare sånn kan vi i lag stenge dørene på statsministerkontoret for Erna Solberg og Sylvi Listhaug i 2025. Den kampen er vi klare for, erklærte hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun listet opp en rekke kampsaker, som motstand mot pensjonsreformen, jobbe for gratis tannhelse, bekjempelse av økte forskjeller, sanksjoner mot Israel og motstand mot en «embetsmannselite» som utfordrer kontrollen over nasjonale ressurser.

Pekefinger til partifeller

Diskusjonen om Rødts forhold til kommunisme har boblet opp igjen etter at Amrit Kaur skapte overskrifter som fersk leder i Rød Ungdom. Martinussen viet også tid i talen på å mane til en bedre partikultur. Hun framhevet at det skal være høyt under taket, og at folk har ulike erfaringer og vurderinger, politiske og ideologiske.

– Vi skal ikke være dogmatiske. Vi må søke fellesskap, ikke fiendskap. Vi må la være å dyrke konflikt, vi må finne løsninger, sa hun, og understreket at dette er noe som er viktig for henne som partileder.