Trond Giske: – Arbeiderpartiet har sviktet

Trond Giske mener boligpolitikk har vært et forsømt område for Arbeiderpartiet over flere tiår. Giske advarer om økte klasseskiller dersom dagens boligpolitikk fortsetter. Foto: Joakim Halvorsen / NTB
Trond Giske mener boligpolitikk har vært et forsømt område for Arbeiderpartiet over flere tiår. Giske advarer om økte klasseskiller dersom dagens boligpolitikk fortsetter. Foto: Joakim Halvorsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere nestleder, sentralstyremedlem og statsråd i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er ikke fornøyd med hvordan partiet håndterer boligkrisen i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med borsen.no går Giske hardt ut mot dagens partiledelse, som han mener svikter de som ikke kommer seg inn på boligmarkedet, spesielt i de store byene.

Vil ta velgere fra Høyre og Frp

– Dette bør være en av hovedsakene til Ap i valgkampen i 2025. Vi sliter jo litt med oppslutningen blant dem under 30, for å si det mildt. Hvis vi får en boligpolitikk som virkelig virker og gir unge folk en sjanse, så kan det gi Ap en appell som nå Unge Høyre og FpU omtrent er alene om å ha, oppfordrer Giske.

Giskes oppskrift for at Arbeiderpartiet skal klare å tiltrekke seg yngre velgermasser, er økt bygging av rimelige boliger, studentboliger og eldreboliger. Han ønsker i tillegg å gjøre det enklere å få lån.

– Vil få et voldsomt skille

Han mener boligpolitikk har vært et forsømt område for Arbeiderpartiet over flere tiår. Giske advarer om økte klasseskiller dersom dagens boligpolitikk fortsetter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis vi ikke gjør noe med flyttestrømmene, vil du få et voldsomt skille mellom by og land. Det vil være en gigantisk arbeiderklasse som bor en time fra byen og må pendle i flere timer, mens bare de med høy inntekt har råd til å bo i nærheten av jobben, advarer Trond Giske.

Trakk seg i 2020

I 2018 valgte han å trekke seg fra flere posisjoner i partiet etter anklager om seksuell trakassering, og tok selvkritikk for at han hadde oppført seg upassende overfor enkelte unge kvinner i partiet.

I 2020 trakk han seg fra politikken og stilte ikke til gjenvalg til Stortinget i 2021. I november 2021 ble Giske valgt til leder av Nidaros Sosialdemokratiske Forum. I april i år ble han valgt som nestleder i Trondheim Arbeiderparti.