Reuters: Irans presidents liv i fare etter helikopterulykke

Irans president Ebrahim Raisi. Foto: Seth Wenig / AP / NTB
Irans president Ebrahim Raisi. Foto: Seth Wenig / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irans president Ebrahim Raisis og utenriksminister Hossein Amir-Abdollahians liv er i fare etter en helikopterulykke, sier en iransk tjenestemann til Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er optimistiske, men informasjonen som kommer fra ulykkesstedet, er bekymringsfull, sier tjenestemannen videre.

Tidligere søndag meldte iransk statlig TV at et helikopter som fraktet Raisi, hadde vært utsatt for en «hard landing».

Ulykken skjedde angivelig i nærheten av byen Jolfa, nær grensa mot Aserbajdsjan. Det statlige iranske nyhetsbyrået Irna omtaler ulykkesstedet som «lite tilgjengelig og dekket av skog».

En redningsaksjon er iverksatt i den iranske provinsen Øst-Aserbajdsjan. Stabssjefen for militæret, Mohammad Bagheri, har beordret alt tilgjengelig militærpersonell til å bidra.

Kraftig regn og vind

Ifølge iranske medier er det meldt om kraftig regn og vind i området, noe som gjør det vanskelig for nødetater å komme fram.

I 18-tiden opplyser statlig iransk TV at redningsmannskaper snart er fremme.

Ifølge iranske medier måtte helikopteret med Raisi gå inn for landing på grunn av vanskelige flyforhold. Det har ikke vært mulig å bekrefte om noen er omkommet eller skadet i ulykken, skriver Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iransk TV viser bilder av mennesker i bønn for presidenten på flere steder i landet.

Innledningsvis ble det meldt at ett av helikoptrene i følget som fraktet presidenten, hadde vært utsatt for en ulykke. Det skal ha vært tre helikoptre i følget.

Hadde innviet demning

Irans innenriksminister Ahmad Vahidi bekrefter at et av helikoptrene har hatt en «hard landing», men sier ikke noe om Raisi satt i det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi venter på flere detaljer, sier han.

Også Irans utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian og andre høytstående tjenestemenn var med i følget, skriver Irna.

Raisi hadde vært i Aserbajdsjan søndag morgen for å innvie en demning sammen med den aserbajdsjanske presidenten Ilham Alijev.

– Jeg er dypt sjokkert over nyheten om at helikopteret som fraktet Irans president, har krasjlandet. Våre tanker og bønner er med Raisi og følget hans. Aserbajdsjan står klar til å hjelpe, heter det i en uttalelse fra Alijev søndag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulig Khamenei-etterfølger

63 år gamle Raisi er konservativ og ledet tidligere landets rettsvesen. Han blir sett på som en protesjé av Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei, og noen eksperter har antydet at Raisi kan komme til å erstatte 85-åringen etter hans død eller fratredelse.

Raisi vant presidentvalget i 2021, et valg som hadde den laveste valgdeltakelsen i Den islamske republikkens 45 år lange historie.

63-åringen er sanksjonert av USA delvis på grunn av sin rolle i massehenrettelsen av tusenvis av politiske fanger under Iran-Irak-krigen på slutten av 1980-tallet.

Saken oppdateres