Ungarn legger ned veto mot Europarådets fredsresolusjon

Kinas president Xi Jinping på den ungarske statsministeren Viktor Orban når han ankommer på statsbesøk på Liszt Ferenc internasjonale lufthavn i Budapest, Ungarn, onsdag 8. mai 2024.
Kinas president Xi Jinping på den ungarske statsministeren Viktor Orban når han ankommer på statsbesøk på Liszt Ferenc internasjonale lufthavn i Budapest, Ungarn, onsdag 8. mai 2024. Foto: Vivien Cher Benko / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nok en gang går Victor Orbans Ungarn imot resten av sine allierte. Denne gang er det Ukrainas forslag til fred, som støttes av Europarådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den virkelige fredsforhandlingen kan bare finne sted hvis alle de stridende partene sitter rundt bordet, skriver Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto, på Facebook.

Les alt om krigen i Ukraina

Uttalelsen kom 17. mai og betyr at Ungarn legger ned veto mot en resolusjon i Europarådet om offisielt å anerkjenne og støtte president Volodymyr Zelenskys 10-punkts fredsformel.

«Fredsforhandlinger ikke vil fungere»

I innlegget skriver Szijjarto at «andre planer» hadde blitt foreslått, men ikke blitt vurdert av rådet. Ungarns utenriksminister mener utestengelsen av Russland fra organet er ensbetydende med at fredsforhandlinger ikke vil fungere.

– I dag ønsket rådet å vedta en resolusjon, der det bare og utelukkende ønsket å anerkjenne president Zelenskys fredsplan som en fredsformel som skal vurderes og støttes. Det er derfor jeg la ned veto mot det, forklarer Szijjarto, ifølge Kyiv Independent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: «Her møter han Putins tispe»

Avviser Zelenskyjs 10-punktsplan

Han legger til at Ungarn har kommet med alternative forslag, men at disse er blitt avvist av Europarådet.

Zelenskyjs forslag til en fredsavtale mellom Ukraina og Russland, består av en 10-punkts fredsformel. Dette innebærer fullstendig tilbaketrekking av russiske tropper fra okkupert ukrainsk territorium, noe Russland har avvist.

Russland trakk seg fra Europarådet i mars 2022 etter at Vladimir Putin ga ordre om en fullskala invasjon av Ukraina.

Kjører solo mot Ukraina

Ungarn har en rekke ganger uttalt seg på tvers av allierte både i Nato og EU, og blir av flere betraktet som en illojal partner som ofte motarbeider flertallets ønsker og mål.

Til tross for Ungarns motstand mot å gi Ukraina våpen og ammunisjon, fant EU likevel mer enn 500 milliarder kroner som skal gå direkte til ukrainske styrker, felles våpeninnkjøp, samt tilbakebetaling til EUs medlemsland for utgifter de har hatt til våpen og militært utstyr.

15. og 16. juni avholdes det internasjonale toppmøtet om Ukraina i Sveits. Mer enn 50 land ventes å delta på toppmøtet Global Peace Summit, ifølge den sveitsiske presidenten Viola Amherd.