Blinken: Ukraina må selv avgjøre om de vil angripe Russland

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba sammen med USAs utenriksminister Antony Blinken ved en minnevegg for falne ukrainske soldater. Foto: Brendan Smialowski / AP / NTB
Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba sammen med USAs utenriksminister Antony Blinken ved en minnevegg for falne ukrainske soldater. Foto: Brendan Smialowski / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister Antony Blinken sier Ukraina selv må bestemme om de vil angripe mål i Russland. Han lover også landet umiddelbar militær hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA gir Ukraina militær støtte for 2 milliarder dollar slik at landet kan motta våpen «i dag», opplyste Blinken på en pressekonferanse i Kyiv onsdag. Dette er en del av hjelpepakken på 61 milliarder dollar som ble godkjent i USA for flere uker siden.

Pengene skal både gå til våpen og investeringer i ukrainsk infrastruktur, samt sørge for at Ukraina kan kjøpe militært utstyr fra andre land.

Blinken kom med kunngjøringen på en pressekonferanse sammen med den ukrainske utenriksministeren Dmytro Kuleba onsdag ettermiddag. Her sa han at det er Ukrainas eget valg om de vil angripe Russland.

– Vi har ikke oppmuntret til eller lagt til rette for angrep utenfor Ukraina, men i siste instans må Ukraina ta sine egne avgjørelser om hvordan de vil føre denne krigen, sa han.

Video: Slik har du ikke sett Antony Blinken før

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blinken lovet også mer luftvern, deriblant Patriot-systemer, slik Kuleba innstendig ba om.

Ukraina har de siste månedene vært på defensiven på grunn av mangel på våpen, ammunisjon og soldater. De siste dagene har Russland inntatt en rekke landsbyer i nærheten av storbyen Kharkiv i nordøst. Tidligere i uken meldte det ukrainske militæret at de har trukket sine styrker tilbake fra fronten flere steder i området. Så sent som tirsdag ble en boligblokk truffet av en russisk rakett i millionbyen Kharkiv.

Blinken, som ankom Kyiv tirsdag, opplyser at president Joe Biden kan komme til å møte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i løpet av de neste ukene. På pressekonferansen uttrykte han også sterk støtte til en planlagt fredskonferanse for Ukraina som skal holdes i Sveits i juni.

Tirsdag kveld opptrådte Blinken sammen med ukrainske rockemusikere på en bar i Kyiv, der han sang og spilte gitar til «Rockin' in the Free World». Opptredenen har fått blandet mottakelse i Ukraina, der enkelte skriver i sosiale medier at den var «tonedøv» i en situasjon der millioner av mennesker må leve med konsekvensene av den brutale krigen.