Kina reagerer på Bidens nye tollsatser: – Alvorlig opptrapping

Kinas president Xi Jinping og USAs president Joe Biden under G20-møtet i Nusa Dua i Indonesia i 2022.
Kinas president Xi Jinping og USAs president Joe Biden under G20-møtet i Nusa Dua i Indonesia i 2022. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina har lovet å resolutt forsvare sine interesser i møte med enorme nye amerikanske tolltariffer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kina motsetter seg ensidig innføring av tollsatser som bryter med reglene til Verdens handelsorganisasjon (WTO), og vil ta alle nødvendige tiltak for å beskytte sine legitime rettigheter, melder Kinas handelsdepartement.

Joe Biden kunngjorde tirsdag at tolltariffer på importerte kinesiske el-biler og et utvalg av andre produkter vil stige kraftig i løpet av de neste to årene. Ifølge Det hvite hus er tiltakene utformet for å beskytte amerikanske arbeidere og bedrifter i møte med Kinas handelspraksis, ifølge CNN.

Norsk ekspert: – Verdensøkonomien en kasteball i valgkampen

Seniorforsker ved Nupi, Arne Melchior, mener imidlertid at den politiske situasjonen i USA gjør at Biden må kjøre en hard linje når det kommer til Kina.

– Jeg tenker at det er dumt at verdensøkonomi blir en kasteball i valgkampen. Det er ikke tilfeldig at grepene kommer nå, sier Melchior til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Slik har du ikke sett Antony Blinken før

– Alvorlig opptrapping

Tollene som innføres vil ramme importvarer til en verdi av 18 milliarder dollar. Samtidig trekker Nupi-forskeren frem at dette er handel i produkter som er i vekst, særlig knyttet til det grønne skiftet.

– Det er en alvorlig opptrapping. Det avskjærer Kina fra dette markedet, og det er all grunn til å tro at Kina vil svare på en eller annen måte.

Tollsatsene på elektriske kjøretøy importert fra Kina vil nesten firedobles og tollen på solcellepaneler og halvledere vil dobles.

– Europa og Kina har håpet at den amerikanske isolasjonismen skulle dempes under Biden. Men utviklingen har vist at det ikke skjer, og at han i stedet har trappet opp den proteksjonistiske handelspolitikken. Det er jo uheldig på flere vis, sier Melchior.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
I fjor overtok Kina Japan som verdens største eksportør av kjøretøy. Foto: AFP / China OUT
I fjor overtok Kina Japan som verdens største eksportør av kjøretøy. Foto: AFP / China OUT

– USA gir blaffen

Han mener det kan være med på å undergrave det internasjonale handelssystemet fordi USA ikke har gjort noen forsøk på å begrunne tollsatsene i henhold til internasjonale handelsregler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA gjør dette i henhold til gamle amerikanske lover og gir tilsynelatende blaffen i det internasjonale handelsregimet.

De amerikanske grepene kan i tillegg skape en omvei for det grønne skiftet.

– Det er jo et globalt problem, og det trengs globale løsninger. Du må ha med Kina og India om du skal få kontroll, og det blir vanskeligere å finne omforente løsninger, globalt, når man utløser slike handelskriger, understreker Melchior.

– Kina spiller en nøkkelrolle

– Denne handlingen vil alvorlig påvirke atmosfæren i det bilaterale samarbeidet, kom det videre fra Kinas handelsdepartement tirsdag.

Arne Melchior understreker at Bidens polariserende grep påvirker geopolitikken – og dermed også den sikkerhetspolitiske situasjonen.

– Det er klart at Kina ikke blir mer positiv i forhold til Vesten av dette. Og Kina spiller en nøkkelrolle, potensielt, for å påvirke Russland og få slutt på krigen i Ukraina.