Tysk avis avslører: Fredsavtale mellom Ukraina og Russland var klar til signering
Knapt to måneder etter at russiske tanks rullet inn over grensen til Ukraina, skal forhandlere fra begge land ha vært enige om innholdet i en fredsavtale. Så ble den plutselig vraket, og krigen fortsatte for fullt.
Det skriver den tyske avisen Die Welt.
Avtalen, som skulle avslutte Russlands angrepskrig, skal ha blitt forhandlet frem av delegasjoner som hadde fullmakt til å finne og inngå en mulig fredsløsning. Partene skal i all hovedsak ha vært enige om hovedtrekkene i avtaleutkastet.
Putin krevde nøytralitet og troppereduksjon
Forhandlingene skal ha startet allerede få dager etter invasjonen. Kreml skal tidlig ha forsøkt å tvinge regimet i Kyiv til å kapitulere, noe Zelenskyj utelukket fullstendig.
Ifølge avisen skal Russland ha krevd absolutt nøytralitet fra Ukraina, og en begrensning på antall tropper, våpen, utstyr og fly i de væpnede styrkene i Ukraina. Putins forhandlere skal dessuten ha stilt krav om at de allerede okkuperte områdene skulle tilhøre Russland.
Toppmøte ble aldri noe av
Vilkårene for å få slutt på krigen skal ha bestått av et 17-siders utkast til avtale, som partene ble enige om 15. april 2022.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenEn av hovedforutsetningen for at fredsavtalen skulle bli godkjent av begge land, og deretter tre i kraft, var at Vladimir Putin og Volodymyr Zelenskyj skulle møtes. Men toppmøtet ble aldri gjennomført. Zelenskyj har flere ganger uttalt at han ikke kan inngå fred eller forhandle direkte med Putin.
Blant punktene som Ukraina motsatte seg, var det russiske kravet om absolutt nøytralitet, og løfter om ikke å inngå allianser med for eksempel Nato.
Garanti om utenlandske tropper
Russland skal, ifølge avtaleteksten, ha lovet å ikke angripe Ukraina igjen dersom landet gikk med på å aldri motta, produsere eller anskaffe atomvåpen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenI tillegg måtte Zelenskyjs regjering akseptere å avstå fra innførsel av utenlandske våpen, og nekte vestlige styrker tilgang til militær infrastruktur, flyplasser og havner, samt å si nei til felles militærøvelser med tropper fra fremmede land.
Artikkelen fortsetter under annonsenBetingelsen Ukraina stilte for å akseptere de russiske kravene, var at de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, det vil si USA, Storbritannia, Frankrike, Kina og Russland, kunne gi Ukraina omfattende sikkerhetsgarantier.
Krevde russisk som andrespråk
Moskva avviste Ukrainas krav om at garantistatene kunne etablere en flyforbudssone over Ukraina i tilfelle et angrep. Underveis i samtalene skal Russland ha sagt villig til å trekke seg delvis ut av Ukraina, men beholde tropper i Krim og Donbas.
Ifølge Die Welt krevde Russland at Ukraina skulle gjøre russisk til andre statsspråk, oppheve gjensidige sanksjoner og stoppe søksmål i internasjonale domstoler.
Dette nektet imidlertid Kyiv-regimet å godta. Russland skal også ha forlangt at Ukraina måtte forby fascisme, nazisme og aggressiv nasjonalisme.
– Det var den beste avtalen vi kunne ha fått
I ettertid blir avtaleutkastet ansett å være gunstig sammenlignet med dagens styrkeforhold og situasjon på slagmarken.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det var den beste avtalen vi kunne ha fått. Når vi ser tilbake kan vi si at Ukraina var i en sterkere forhandlingsposisjon da enn nå. Hvis krigen hadde sluttet omtrent to måneder etter at den startet, ville det ha reddet utallige liv, siteres en anonym kilde, som var med i den ukrainske fredsdelegasjonen i april 2022.