Kilder: Tybring-Gjedde ble presset ut

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde og tidligere justisminister Tor Mikkel Vara under et nominasjonsmøte i Oslo Frp i 2018. Nå overtar trolig Wara førsteplassen på Oslo Frps stortingsliste.
Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde og tidligere justisminister Tor Mikkel Vara under et nominasjonsmøte i Oslo Frp i 2018. Nå overtar trolig Wara førsteplassen på Oslo Frps stortingsliste. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter 20 års innsats for Fremskrittspartiet på Stortinget, skal krefter i partiet ha forsøkt å kvitte seg med Christian Tybring-Gjedde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge flere kilder Nettavisen har tilgang til skal prosessen med å fjerne Tybring-Gjedde fra stortingslisten ha pågått i lengre tid.

De anonyme kildene det vises til, skal være tett på ledelsen i Frp nasjonalt og i Oslo, hvor Christian Tybring-Gjedde har vært både leder og nestformann.

60-åringen regnes som en av de mest erfarne Frp-representantene, og har sittet både i finanskomiteen og utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Han har også hatt plass i Frp sitt sentralstyre, men valgte i 2021 å trekke seg etter bare et halvt år.

Ville endre Frp

Christian Tybring-Gjedde har flere ganger markert seg med kontroversielle utspill, spesielt innen innvandringspolitikken, Han har også signalisert at han ønsker at Frp skal gå i en mer nasjonalkonservativ retning.

I går slapp han nyheten om sin forestående sorti. Avgjørelsen slo ned som en politisk bombe. Få dager tidligere ble det kjent at både tidligere justisminister Tor Mikkel Wara og FpU-leder Simen Velle signaliserte at de ønsket å kapre de øverste plassene på Frps stortingsliste i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Overrasket meg

Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde har sittet både i finanskomiteen og utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB
Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde har sittet både i finanskomiteen og utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB

Tybring-Gjedde legger ikke skjul på at han opplever den interne prosessen i partiet som uryddig og «styrt», og at det neppe er tilfeldig at begge utfordrerne har posisjonert seg nå.

– Jeg er ikke motivert til å ta en ny periode på Stortinget. Det som overrasket meg, var at jeg ikke fikk beskjed. Dette hadde jo vært klart om jeg hadde fått en telefon. Det hadde ikke vært noe vanskeligere enn som så, sier han til Aftenposten.

«Ensom ulv»

Sylvi Listhaug svarer via sin pressesjef, Haakon Sandvik, på Nettavisens spørsmål om Tybring-Gjedde varslede avgang:

– Det er nominasjonsmøtet i Oslo som avgjør nominasjon i fylket. Det legger selvsagt ikke partiledelsen seg oppi.

Ifølge avisen har partiledelsen ønsket seg en Oslo-liste med Wara på topp og Velle på 2. plass. Kilder i fylkeslaget omtaler Tybring-Gjedde som en «ensom ulv» med lite gjennomslagskraft.