Ukrainas statsminister, Denys Sjmyhal, advarer USA: – Da starter 3. verdenskrig

Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal taler under et møte med USAs finansminister Janet Yellen i Verdensbankens hovedkvarter i Washington, DC, 17. april 2024.
Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal taler under et møte med USAs finansminister Janet Yellen i Verdensbankens hovedkvarter i Washington, DC, 17. april 2024. Foto: Jim Watson / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom Ukraina skulle falle i hendene på Vladimir Putins militære styrker, vil det trolig danne opptakten til 3. verdenskrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarselen kommer fra Ukrainas statsminister, Denys Sjmyhal.

– En russisk seier i Ukraina kan føre til tredje verdenskrig. Da vil det globale sikkerhetssystemet bli ødelagt, sier Sjmyhal i et intervju med BBC.

Ls alt om krigen i Ukraina her

Uttalelsen kommer i forkant av den ventede avstemningen i Representantenes Hus. Den finner trolig sted førstkommende lørdag.

– Da vil Ukraina falle

Russlands president Vladimir Putin Foto: Pavel Bednyakov / AP
Russlands president Vladimir Putin Foto: Pavel Bednyakov / AP

Republikanerne i Representantenes hus har lagt fram forslag til støttepakker for Ukraina, Israel, Taiwan og USAs allierte i Indo-Stillehavet på til sammen 95 milliarder dollar, eller mer enn 1000 milliarder kroner.

Tautrekkingen om våpenhjelp til Ukraina har pågått i halvt år, men nå har speaker i Representantenes hus, republikaneren Mike Johnson, varslet at saken vil stå øverst på dagsorden.

– Vi trenger disse pengene i går, ikke i morgen, ikke i dag. Hvis vi ikke blir beskyttet, vil Ukraina falle, er det tydelige budskapet fra Denys Sjmyhal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter angrep på Baltikum

President Volodymyr Zelenskyj har uttalt det samme flere ganger tidligere. I samme åndedrag er det blitt sagt at Russland neppe vil slå seg til ro med Ukraina, men høyst sannsynlig vil fortsette sitt felttog mot andre land. Spesielt Baltikum, Moldovia og Polen er nevnt som mulig angrepsmål.

Hver gang slike advarsler er fremsatt, har regimet i Kreml avfeid dette som oppspinn uten rot i virkeligheten.

Etterretning i flere vestlige land har imidlertid advart om faren for en fremtidig militær konfrontasjon mellom Nato og Russland rykker nærmere, og at risikoen øker i takt med den formidable russiske opprustningen og nye erobringer på ukrainsk jord.

– Mer støtte og hjelp til å stoppe fienden

Onsdag besøkte Ukrainas statsminister amerikanske næringslivsledere i Washington for å diskutere fortsatt samarbeid og behovet for «mer støtte og hjelp til å stoppe fienden», skriver Kyiv Independent.

– Jeg takket amerikanske selskaper for å fortsette å jobbe og investere i Ukraina. Dette hjelper oss til å være motstandsdyktige og fortsette å kjempe for landet vårt, sa Sjmyhal.