Bøndene skroter frokost for politikerne i protest mot ny jordbrukspolitikk

Politikerne kan glemme å bli servert bondefrokost i forkant av årets jordbruksforhandlinger, sier Bondelaget, som raser mot regjeringens nye inntektsberegning.

Norges Bondelag demonstrerer ved å plassere ut tomme kjøleskap utenfor Stortinget onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB
Norges Bondelag demonstrerer ved å plassere ut tomme kjøleskap utenfor Stortinget onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste ti årene har Bondelaget invitert stortingspolitikerne på en tradisjonell bondefrokost på Eidsvoll plass som en oppkjøring til jordbruksforhandlingene. Men i år står kjøleskapene tomme.

– I år har vi avlyst bondefrokosten, vi har avbestilt scene, lyd, appellanter og matbestilling, opplyser Bondelaget onsdag morgen.

– Vi har ikke lyst å by på frokost når næringskomiteen på Stortinget serverer en innstilling som ikke tar hensyn til realitetene når bondeinntekten skal måles.

Avlysningen skjer etter at regjeringen torsdag forrige uke sikret seg flertall for ny landbrukspolitikk for hvordan bøndenes inntekt skal beregnes. I beregningen legges det blant annet opp til at bøndene skal jobbe 145 timer mer enn andre i året.

– Økt bondeinntekt er en forutsetning for økt selvforsyning, sier Bondelaget, som onsdag formiddag holder en protest utenfor Stortinget.

– Tomme kjøleskap kan bli realiteten dersom metoden for å beregne inntektene i landbruket ikke bedre gjenspeiler bondens situasjon.