Republikanske Kari Lake ber velgere bevæpne seg før valget

Arizona republikanske senatskandidat, Kari Lake.
 Arizona republikanske senatskandidat, Kari Lake. Foto: Kent Nishimura / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syv måneder før presidentvalget i USA skal avgjøres, kommer det oppsiktsvekkende uttalelser fra en av Trumps viktige støttespillere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal ta på oss guds rustning. Og muligens bevæpne oss med en Glock. Du kan plassere en her, og en på baksiden eller foran, hva du måtte ønske.

Uttalelsen kom under et velgermøte i delstaten Arizona, hvor Kari Lake (54) stiller til valg til Senatet i USA. Nå ber hun sine støttespillere om å bevæpne seg i forkant av presidentvalget 5. november, skriver Reuters og The New York Times.

En Glock, som hun sikter til spesielt, er et halvautomatisk våpen. Retten til å bære våpen er en avgjørende del av republikansk politikk.

– Han er villig til å ofre alt

Under valgmøtet advarte Lake sine velgere om at Donald Trump var utsatt for en «strategisk bruk av rettslige prosesser som var ment å skremme og hindre en kandidat.»

– De neste seks månedene kommer til å bli vanskelige. Trump er villig til å fortsette å kjempe for oss. Dette er øyeblikket vi må redde landet vårt. Han er villig til å ofre alt. Jeg er det, det er derfor de kommer etter oss, sa Lake.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vippestat

Donald Trump og Kari Lake. Foto: Matt York / AP
Donald Trump og Kari Lake. Foto: Matt York / AP

Arizona regnes som en av vippestatene som kan bli avgjørende for hvem som vinner valget. Spørsmål om abort og immigrasjon er ventet å få avgjørende betydning for valgresultatet.

– Vi må sende folk til Washington, D.C., som «sumpen» ikke vil ha der. Jeg kan tenke på et par mennesker de ikke vil ha der. Først på den listen er Donald J. Trump. Den andre er Kari Lake, sa hun på velgermøtet, ifølge NBC News.

En av hennes tilhørere, Geenee Roe (63), tolket Lake sin tale som en oppfordring til å lage kaos dersom vinden ikke blåser Trump sin vei.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De kommer til å gjøre alt de kan for å forstyrre valget, enten det er en ny pandemi, eller å oppfordre til borgerkrig, sa Roe.

Saksøkte demokratisk kandidat etter valgnederlag

Kari Lake hadde en karriere som TV-nyhetsanker i Phoenix TV-stasjon KSAZ-TV hvor hun jobbet fra 1999 til 2021, før hun gikk på barrikadene for å få Trump gjenvalgt. Hun vant den republikanske nominasjonen til guvernørvalget i Arizona i 2022 med støtte fra Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under hennes valgkampanje bidro hun til å fremme falske påstander om at Trump vant presidentvalget i 2020, og ba om fengsling av dem som aksepterte Trumps nederlag, inkludert hennes demokratiske motstander, Arizonas utenriksminister Katie Hobbs, ifølge Wikipedia.

Lake tapte for Hobbs, men nektet å innrømme nederlaget, og gikk til flere søksmål for å få resultatene omgjort og bli erklært som vinneren.