Solberg med spark til Vedum om feil oljepengebruk

Erna Solberg (H) vil ha svar fra Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på hva han legger til grunn for bruk av oljepenger. Foto: Terje Pedersen / NTB
Erna Solberg (H) vil ha svar fra Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på hva han legger til grunn for bruk av oljepenger. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen bruker oljepenger på en måte som hemmer vekst, mener Erna Solberg. Hun anklager Vedum for å ha glemt hva som lå til grunn for handlingsregelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke bare nivået på oljepengebruken som er viktig, men også hvordan man bruker pengene. Det slo Solberg fast i en tale til Høyres sentralstyre søndag, der hun tok for seg handlingsregelen og rettet et spark mot finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Fakta er at selv om regjeringen har økt oljepengebruken med over 50 milliarder kroner, har de også brukt 50 milliarder mindre på det som skal være vekstfremmende, sa Solberg.

– Istedenfor å gi vekstfremmende skattelettelser, har for eksempel regjeringen økt skattene med nesten 39 milliarder kroner, fortsatte hun.

Mange vil være kjent med at den hviler på en enighet om at man ikke skal bruke mer enn avkastningen hvert år, som er anslått til 3 prosent.

– Men den like viktige delen av handlingsregelen er hva de brukes på, sa Høyre-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ha avklaring før sommeren

Handlingsregelen kom på plass i 2001 har man vært enige om at oljepengene skal brukes til å styrke den langsiktige omstillingen av Norge. Det ble definert som kunnskap, infrastruktur og vekstfremmende skattelette.

– Nå ønsker dessverre Støre og Vedum å glemme denne delen av handlingsregel-kompromisset, sa Solberg.

Solberg mener regjeringen må avklare retningslinjene for sin finanspolitikk og omstillingsplan når perspektivmeldingen kommer før sommeren.

– Hvis de ønsker å gå bort fra det brede nasjonale kompromisset vi gjorde i 2001, og gjentok i 2017, så må regjeringen tørre å være ærlige. Og si det tydelig, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedum: For snever forståelse om vekst

I et leserinnlegg nylig forsvarte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) regjeringens prioriteringer.

– Det å bruke oljepenger på å gjøre hverdagen til vanlige folk litt bedre mener jeg er riktig, skrev han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedum mente Høyre har en for snever forståelse av hva som skaper vekst og utvikling. Han trakk fram rimeligere barnehage og skolefritidsordning (SFO/AKS), reduserte reisekostnader, gratis ferje og pendlerfradrag og andre ting som er en del av folks hverdagsøkonomi.

– Et sterkt norsk fellesskap der vi løfter hverandre gir folk trygghet og næringslivet økt konkurransekraft, skrev han videre.

Erkjente egen oljepengebruk

I talen søndag vedgikk Solberg at oljepengebruken tikket oppover også i hennes regjeringstid. Og hun innrømmet at ingen regjering har brukt penger kun på vekstfremmende tiltak siden kompromisset om handlingsregelen forelå.

– Det som er nytt, er at vi nå har en regjering som bruker mindre penger på vekstfremmende tiltak, hevdet hun.