Slik kan Representantenes Hus tvinges til å stemme over militærhjelp til Ukraina

Til tross for de mange advarslene sitter speaker Mike Johnson stille i båten. Ssmtidig rasder krigen for fullt, og de ukrainske styrkene har havnet på defensiven grunnet mangel på ammunisjon og våpen. Flere eksperter mener det er Donald Trump som trekker i trådene for å hindre at forslaget vedtas, med tanke på høstens presidentvalg.
Til tross for de mange advarslene sitter speaker Mike Johnson stille i båten. Ssmtidig rasder krigen for fullt, og de ukrainske styrkene har havnet på defensiven grunnet mangel på ammunisjon og våpen. Flere eksperter mener det er Donald Trump som trekker i trådene for å hindre at forslaget vedtas, med tanke på høstens presidentvalg. Foto: Alex Brandon / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

I månedsvis har verdens eneste supermakt, USA, vært bundet på hender og føtter av én mann; speakeren i «Huset», republikaneren Mike Johnson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Johnson har i flere måneder konsekvent nektet å ta opp forslaget om mer enn 600 milliarder kroner i militær støtte til Ukraina, kombinert med en støttepakke til Israel og Taiwan.

Dermed må ukrainske soldater slåss med det de har ved fronten. Deres viktigste allierte etter to år med krig mot Russlands brutale krigsmaskin, er lammet av Mike Johnsons motvilje.

– To år inn i krigen fortsetter det ukrainske folket å kjempe med stort mot. Men de går tom for ammunisjon. Behovet er akutt. Situasjonen i Ukraina er forferdelig. Ukraina trenger mer støtte fra USA for å holde stand mot Russlands ustoppelige angrep, har Joe Biden uttalt. Han oppfordrer Kongressen til å samle seg om flere støttepakker til Ukraina.

Holdes som gisler av Trump

Donald Trump har et jerngrep på det republikanske partiet Foto: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP / NTB
Donald Trump har et jerngrep på det republikanske partiet Foto: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP / NTB

Det er på Trumps ordre, støttet av den ytterliggående fløyen i GOP, Mike Johnson har latt være å ta forslaget opp til votering. Dermed holdes Representantenes Hus og Kongressen som gisler, og er bundet på hender og føtter av speakerens handlingslammelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere militære eksperter og politikere, både i USA og i Europa, har advart på det sterkeste om hva som kan skje dersom USAs støtte ikke snart blir sendt over Atlanterhavet.

Skulle Vladimir Putin seire på grunn av USAs handlingslammelse, vil det innebære et historisk tidsskille som vil kunne få svært alvorlige følger for den globale sikkerhetsorden, og på sikt kunne sende Europa inn i en storkrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Discharge-petition»

Til tross for de mange advarslene sitter Mike Johnson stille i båten, mens krigen raser for fullt, og de ukrainske styrkene har havnet på defensiven grunnet mangel på ammunisjon og våpen.

Derfor letes det nå desperat etter en måte å få forslaget opp til votering i Huset.

Én mulig utvei på den fastlåste situasjonen, er på ta i bruk den såkalte «discharge-petitionen», som kan tvinge frem avstemningen uten Johnsons godkjenning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sterk video fra Avdijivka: Evakueres i trillebår

Nekter å behandle forslag

I USAs parlamentariske prosedyre er en utskrivningsbegjæring et middel til å tvinge et lovforslag til behandling uten en rapport fra komiteen ved å «fristille» komiteen fra videre behandling, ifølge Wikipedia.

Prosedyren brukes når lederen av en komité nekter å sette et lovforslag eller vedtak på komiteens dagsorden, slik Mike Johnson har gjort over lang tid.

Ved aldri å rapportere et lovforslag vil saken aldri bli behandlet av komiteen, og Representantenes Hus vil ikke kunne behandle forslaget.

– Du kan blokkere dem, men de kommer til å vinne

Historisk har slike prosedyrer likevel vist seg svært krevende ettersom det kreves underskrifter fra et absolutt flertall av husmedlemmer for at forslaget skal behandles.

– Hvis 218 mennesker er innstilt på å gjøre noe i Huset, kommer de til å få det gjort. Du kan blokkere dem, du kan bremse dem, men de kommer til å vinne. Men ingen har lyst til å gjøre dette i det republikanske partiet, sier Matt Glassman, seniorstipendiat ved Government Affairs Institute ved Georgetown University til CBSNews.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Legg til side eventuelle splittelser

Ukrainas justisminister Denys Maliuska og visejustisminister Iryna Mudra under en pressekonferanse ved Ukrainas ambassade i Washington 13. mars 2024. Foto: Mark Schiefelbein / AP
Ukrainas justisminister Denys Maliuska og visejustisminister Iryna Mudra under en pressekonferanse ved Ukrainas ambassade i Washington 13. mars 2024. Foto: Mark Schiefelbein / AP

Ifølge Ukrainas justisminister, Denys Maliuska, er Ukraina villig til å akseptere lån om nødvendig for å sikre amerikansk bistand, skriver Kyiv Independent.

Under sitt besøk i Washington sa Maliuska at Kyiv vil foretrekke å motta støtten som et tilskudd, men at Ukraina sannsynligvis også ville akseptere et lån. Han understreket at den endelige avgjørelsen vil ligge hos Finansdepartementet.

– Det vi ber om er å legge til side eventuelle splittelser eller politiske tvister rettet mot interne behov siden vi ser at i begge leire, republikanere og demokrater, er de alle enige om at støtte skal gis,sa Maliuska.

Trumps jerngrep på GOP

Selv om speaker i Representantenes hus (Huset), Mike Johnson, nekter å ta saken opp til behandling, skal det være et overveldende flertall selv blant de republikanske representantene å si ja til den militær støttepakken som allerede er vedtatt av Senatet hvor Demokratene har flertall.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men fordi Donald Trump har et jerngrep på GOP, så kvier mange seg for å utfordre Trump, som bruker treneringen som et ledd i sin politiske kamp for å svekke Biden-regjeringen, og øke sine sjanser for å bli valgt til USAs neste president.

I mellomtiden kjemper Ukraina en desperat kamp for å hindre at Putins hær vinner krigen.

– Hvis vi ikke står imot tyranner som prøver å erobre eller dele opp naboenes territorium, vil konsekvensene for Amerikas nasjonale sikkerhet bli betydelige, advarer USAs president Joe Biden.