Tyske generaler lurt av russisk spion:  Nye avsløringer fra avlyttingsskandale

Under telefon-konferansen skal sjefen for det tyske luftforsvaret, generalløytnant Ingo Gerhartz, ha røpet at det allerede befant seg britiske soldater i Ukraina i ulike støttefunksjoner, og delt opplysninger om hvordan vestlige kryssermissiler blir transportert inn i Ukraina.
Under telefon-konferansen skal sjefen for det tyske luftforsvaret, generalløytnant Ingo Gerhartz, ha røpet at det allerede befant seg britiske soldater i Ukraina i ulike støttefunksjoner, og delt opplysninger om hvordan vestlige kryssermissiler blir transportert inn i Ukraina. Foto: Markus Schreiber / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

De tyske militærtoppene trodde samtalen ble mellom dem. Det de ikke visste var at en ikke-invitert deltager fikk tilgang på hemmeligstemplet informasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det alle trodde var en sikker kommunikasjonsform, viste seg tvert imot å være en høyrisiko dialog hvor uvedkommende fra et fiendtligsinnet land kunne få med seg alt som ble sagt.

Nå kommer det nye detaljer fra telefonkonferansen, som ryster Nato-alliansen innenfra. Høysensitiv militære detaljer og vurderinger er nå i fiendens hender.

Les alt om krigen i Ukraina her

38 minutter høysensitiv telefon-konferanse

De fire offiserene, som samtalen opprinnelig var tiltenkt, besto av brigadegeneral Frank Gräfe, to oberstløytnanter og en generalløytnant – alle tilknyttet toppledelsen i det tyske luftforsvaret.

I den 38 minutter lange lekkede samtalen skal de fire tyske høyt rangerte offiserene ha snakket åpent om krigen i Ukraina, om vestlige forsyningsruter, krigstaktikk og muligheten for å levere Ukraina tyskproduserte, langtrekkende raketter beregnet på russiske mål, skriver blant annet BBC , Politico , dansk TV2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da alarmen gikk var skaden allerede skjedd

Først da den russiske TV-personligheten, sjefredaktør for den russiske statsfinansierte TV-kanalen RT, Margarita Simonyan, postet et innlegg på russiske Telegram, gikk alarmen i det tyske forsvarsdepartementet. Da var den uopprettelige skaden allerede skjedd.

– Kamerater i uniform fortalte meg noe veldig interessant, skrev Simonyan, hvorpå hun delte utskriften fra de fire tyske offiserenes samtale. Senere publiserte hun lydopptak fra samtalen.

(Artikkelen fortsetter under video)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Skal vise øyeblikket dronen treffer et russisk krigsfartøy på Krim

Den femte deltageren var aldri invitert

Telefonkonferansen fant sted 19. februar 2024. Ifølge flere tyske medier brukte de fire offiserene et helt ordinært kommersielt digitalt konferansesystem for å diskutere statshemmeligheter, skriver Wall Street Journal.

Systemet Webex ligner på Zoom, Google Meet og andre programvarer som ble mer vanlig under pandemien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dessverre er det flere tegn på at en russisk møtedeltaker ringte inn på Webex uten at noen la merke til at det var et ekstra telefonnummer i samtalen, forteller den tyske politikeren og sikkerhetseksperten Roderich Kiesewetter til tyske Tagesschau.

– De frakter disse alltid i Ridgeback pansrede kjøretøy

Under samtalen skal sjefen for det tyske luftforsvaret, generalløytnant Ingo Gerhartz, blant annet ha røpet at det allerede befant seg britiske soldater i Ukraina i ulike støttefunksjoner.

Han skal også ha delt opplysninger om hvordan britene transporterer avanserte kryssermissiler inn i Ukraina. Storm Shadow skal ha vist seg svært effektive, blant annet mot maritime, russiske mål, i Svartehavet.

– De frakter disse alltid i Ridgeback pansrede kjøretøy, bekreftet den tyske generalen. I tillegg avslørte han hvordan franske styrker leverte kryssermissiler i SUV-personbiler av typen Audi Q7.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røpet hemmelig info om Nato-land

Kertsjbroen ble utsatt for et større missil-angrep i oktober 2022. Foto: AP / NTB
Kertsjbroen ble utsatt for et større missil-angrep i oktober 2022. Foto: AP / NTB

Dersom opplysningene stemmer, har russerne fått tilgang på svært sensitive opplysninger, som til nå har vært stemplet som graderte. Nå vet imidlertid russiske TV-seere om metodene Frankrike og Storbritannia bruker etter at lekkasjen nå er spredt viralt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Telefonkonferansen skal dessuten ha inneholdt meningsutveksling om hvordan tyske langdistansemissiler av typen Taurus ville være i stand til å ødelegge Kertsj-brua mellom Krim og det russiske fastlandet.

Taurus-missilene kan avfyres fra kampfly, blant annet av typen F-16, som flere vestlige land har varslet leveranser om i løpet av 2024.

– Beryktet russisk propaganda

Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius karakteriserer avlyttingen som en del av den russiske propagandakrigen, og advarer om at innholdet i samtalen kan være manipulert.

– Det er helt klart at slike påstander om at denne samtalen ville bevise at Tyskland forbereder en krig mot Russland, at dette er absurd og beryktet russisk propaganda, og at målet var å skape splid i Tyskland, sier en talsmann for den tyske kansleren Olaf Scholz til journalister i Berlin, melder AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Våre evige motstandere, tyskerne, er igjen blitt til svorne fiender

– Hvis ingenting blir gjort, og det tyske folket ikke stopper dette, vil det først og fremst få alvorlige konsekvenser for Tyskland selv, sa utenriksdepartementets talsperson Maria Zakharova. Hun la til at lekkasjen «er et direkte bevis på mangelen på demokrati i Tyskland.»

Russlands tidligere president og nåværende nestleder i Russlands sikkerhetsråd, Dmitrij Medvedev, benyttet anledningen til å rakke ned på Tyskland.

– Våre evige motstandere,tyskerne, har igjen blitt til svorne fiender, sa Medvedev. Forholdet mellom Tyskland og Russland er nå på sitt verste siden 2. verdenskrig.