Speaker i Representantenes hus, Mike Johnson, åpner for ny Ukraina-støtte

– Jeg tror han forstår behovet for å få støtte til Israel, for Ukraina, for Taiwan, sier New York-republikaneren Mike Lawler, om sin partifelle, speakeren Mike Johnson.
– Jeg tror han forstår behovet for å få støtte til Israel, for Ukraina, for Taiwan, sier New York-republikaneren Mike Lawler, om sin partifelle, speakeren Mike Johnson. Foto: J. Scott Applewhite / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

I månedsvis har Ukrainas viktigste allierte, USA, holdt tilbake flere hundre milliarder kroner i våpen- og ammunisjonstøtte. Nå åpner Republikanerne døren på gløtt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen langs den mer enn tusen kilometer lange frontlinjen har i lengre tid vært delvis kritisk på grunn av mangel på ammunisjon.

Les alt om krigen i Ukraina her

Både ukrainske generaler og vestlige statsleder har advart om at Ukraina risikerer å tape dersom USA vender ryggen til sin allierte i krigen mot Putins krigsmaskin.

Video: Henretter krigsfanger: – Preget den russiske krigføringen siden dag én

Ukraina på defensiven

Ettersom republikanerne har knapt flertall i Representantenes Hus, og det er opp til speakeren Mike Johnson å ta saken om en ny Ukraina-pakken opp til behandling, er den politiske situasjonen lammet.

Konsekvensene er at de ukrainske styrkene har havnet på defensiven, mangler ammunisjon og har måttet trekke seg tilbake langs flere steder ved fronten.

– Vi jobber for tiden med et utkast

Nå kommer det imidlertid nye signaler fra Republikanerne. Det kan bli et vendepunkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi jobber for tiden med et utkast, bekrefter utenrikslederen i Representantenes Hus, Michael McCaul, overfor CNN.

Dermed åpnes døren for en alternativ Ukraina-hjelpepakke. Den vil trolig ikke bli så omfattende som Biden-administrasjonen har lagt opp til, og som flertallet i Kongressen har gitt sin tilslutning til.

– Jeg tror han forstår behovet

Biden har foreslått en hjelpepakke pålydende 600 milliarder kroner.

New York-republikaneren Mike Lawler er blant dem som er involvert i samtalene om en alternativ hjelpepakke. Han sier dette om muligheten for å få den vedtatt i Representantenes Hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror han forstår behovet for å få støtte til Israel, for Ukraina, for Taiwan, sier Lawler om sin partifelle, speakeren Mike Johnson.

Varsler kraftige grensetiltak

Ifølge CNN inkluderer det lekkede forslaget til sammen 660 milliarder kroner i støtte, fordelt på Ukraina, Israel og Taiwan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget innebærer også enda kraftigere grensetiltak i det sørlige USA, som vil bety strengere restriksjoner for immigranter, inkludert et generelt forbud mot asylsøkere inntil USA oppnår operativ kontroll av grensen.

I mellomtiden renner tiden ut, og mange mener det haster med å få USA på banen igjen. Skjer ikke det kan Russland lykkes med å erobre mer ukrainsk territorium.