Hva er «super-tirsdag»?: Kan være avgjørende for Donald Trump og Nikki Haley

Kombinasjonsfoto av tidligere president Donald Trump og nominasjonshåpefulle Nikki Haley.
Kombinasjonsfoto av tidligere president Donald Trump og nominasjonshåpefulle Nikki Haley.  Foto: AP Photo / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

5. mars kan være vinn eller forsvinn for Nikki Haley.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nominasjonsvalget i USA fortsetter. Denne uken gikk Donald Trump seirende ut av Michigan og slo igjen Nikki Haley . Han sikret seg 68 prosent av stemmene mot Haley som fikk omtrent 26 prosent av stemmene, ifølge Associated Press.

Trump har tatt en seiersrunde så langt i det republikanske nominasjonsvalget og har slått Haley i Iowa, New Hampshire, Nevada, de amerikanske jomfruøyene og Sør Carolina.

For å bli valgt til republikanernes presidentkandidat må enten Trump eller Haley sikre seg nok delegater før det republikanske landsmøtet 15. juli.

Det demokratiske nominasjonsvalget foregår samtidig, men det er knyttet mindre spenning til dette, da de fleste går ut ifra at Biden vil bli demokratenes presidentkandidat.

5. mars kan derimot være avgjørende for Donald Trump og Nikki Haley.

Da er det nemlig supertirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du lese mer om valget i USA!

Se video: Hva skjer om Donald Trump vinner valget i USA?:

Stor spenning

Supertirsdag er dagen i den amerikanske nominasjonsprosessen hvor flest delstater går til valg for å velge en nominasjonskandidat.

Gjennom historien har «Super Tuesday» vært dagen hvor vi får vite hvilke kandidater på demokratisk og republikansk side som vinner nominasjonen og som skal kjempe mot hverandre om å bli president, skriver New York Times.

Tirsdag 5. mars kan derfor være Nikki Haleys siste sjanse. Om hun ikke får nok stemmer er det ingen umulighet at Haley raskt vil trekke seg. Gjennom tapene i de tidligere delstatene har Haley derimot gjentatt flere ganger at hun vil fortsette å kjempe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter tapet i Sør Carolina gjentok hun at «amerikanere har rett til et ekte valg, ikke et valg i sovjet-stil med bare en kandidat».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om Haley trekker seg, vil Trump ha klar bane til å forberede seg mot en valgkamp mot Joe Biden i november.

Vinn eller forsvinn?

Totalt vil det være 874 av 2429 delegater som det vil være mulig å raske med seg på tirsdag. Delstatene som skal holde avstemning er Alabama, Alaska, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Nord Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont og Virginia. Territoriet amerikansk Samoa skal også holde avstemning, skriver Reuters.

Her er det altså mange stemmer å hente.

Meningsmålinger viser at Trump er favoritt til å vinne i California og Texas, samt i delstater som Alabama, Maine og Minnesota. Kampanjen hans regner med at han vil vinne minst 773 delegater og sikre seg nominasjonen en uke eller to senere.

Nikki Haley på sin side har satt inn støtet, og har gjennomført en stor valgkamp i delstatene som går til valg på tirsdag.

Så gjenstår det å se hvem som er igjen når støvet har lagt seg, etter supertirsdag.