Valgforsker: Kritikken mot Erna Solberg kan få konsekvenser

Høyre-leder Erna Solberg fikk onsdag sterk kritikk for habilitetsbrudd av Stortingets kontrollkomité.
Høyre-leder Erna Solberg fikk onsdag sterk kritikk for habilitetsbrudd av Stortingets kontrollkomité. Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag fikk Erna Solberg sterk kritikk for habilitetsbrudd av Stortingets kontrollkomité. Hun har svekket troverdighet, men akskjesaken har begrenset effekt på velgerne på sikt, mener valgforsker. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, er klar på at det var Høyre-leder og tidligere statsminister, Erna Solberg, som kom dårligst ut.

– Hun fikk den tydeligste kritikken, noe som også var rimelig. Det er en veldig alvorlig sak. Solberg har svekket troverdighet, og hun har ikke den posisjonen hun hadde før denne saken kom opp, som den mest populære politikeren i landet, sier Bergh til ABC Nyheter.

– Kan dette få konsekvenser for Solberg?

– Ja, jeg tror det kan få konsekvenser, absolutt. Dette er en kritikk som kan komme opp i valgkampen. Andre partier kan bruke dette for å kritisere Erna Solberg, men jeg tror det er begrenset hvor stor effekt det vil ha på velgerne på lang sikt. Slike saker har en tendens til å gå i glemmeboka etter hvert, svarer Bergh.

– Brenna er utsatt

Solberg fikk sterk kritikk for habilitetsbrudd av Stortingets kontrollkomité. Flere tidligere og en nåværende statsråd ble også kritisert. Miljøpartiet de Grønne, Arbeiderpartiet, SV og Rødt mente Solbergs sak skilte seg ut blant de mange habilitetssakene komiteen har behandlet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solbergs ektemann Sindre Finnes handlet aksjer i stor skala mens hun var statsminister, noe som har ført til at hun var inhabil i en rekke saker.

Men den sittende Ap-Sp-regjeringen ble også rammet hardt av konklusjonene. Flertallet i komiteen retter kritikk mot sittende arbeids- og inkluderingsminister og Ap-nestleder Tonje Brenna. Hun var i sin tid som kunnskapsminister inhabil ved tildelingen av støtte til Raftostiftelsen, Wergelandsenteret og Utøya AS, og ved utnevnelsen av Frode Elgesem som styremedlem i Wergelandsenteret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om habilitetssakene

* Den første habilitetssaken sprakk i juni i fjor. Da gikk daværende kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) ut og opplyste at hun hadde brutt habilitetsreglene, blant annet ved å gi et styreverv til en nær venn.

* Kort tid etterpå gikk daværende kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) av. Også hun hadde gitt viktige verv til venner.

* I juli innrømmet daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) brudd på habilitetsreglene gjennom et aksjekjøp i Kongsberg Gruppen. Også han gikk av.

* Deretter var det daværende utenriksminister Anniken Huidtfeldts tur i slutten av august. Hun innrømmet inhabilitet som følge av aksjehandler ektemannen hadde gjort, og ble senere byttet ut som statsråd.

* Den siste saken handler om Høyre-leder Erna Solberg som i flere år var statsminister mens ektemannen drev omfattende aksjehandel i en rekke selskaper som hun var inhabil overfor. Saken sprakk like før kommunevalget i september, men vokste etter hvert i omfang.

Statsviter og førsteamanuensis ved universitetet i Stavanger, Svein Erik Tuastad, tror ikke kritikken fra Stortingets kontrollkomité vil få noen konsekvenser for de som fikk kritikk.

– Brenna er jo utsatt siden det kom en ny liten sak i mediene som hun blir nødt til å svare for. Men den virker ikke alvorlig, og folk er vel litt ferdige med hele sakskomplekset, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Polarisert støtte

Videre sier Tuastad at selv om Solberg har kommet seg gjennom akskjesaken oppreist, og med fortsatt støtte i Høyre, er hun indirekte rammet.

Saksordfører Grunde Almeland (V) la fram konklusjonene i habilitetssakene, som kontroll- og konstitusjonskomiteen har jobbet med siden juli i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB
Saksordfører Grunde Almeland (V) la fram konklusjonene i habilitetssakene, som kontroll- og konstitusjonskomiteen har jobbet med siden juli i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Støtten til henne var tidligere i større grad tverrpolitisk. Nå er det en polarisert støtte ved at Høyre-velgerne står bak henne, men ikke sentrum-venstre velgerne. Derfor vil kritikk mot henne kunne bli tatt opp igjen og kunne få et visst gehør i bredere velgergrupper i valgkampen før neste valg.

Solberg sa onsdag at hun tar til seg kritikken.

– Det er klart at Stortinget kommer til å vedta kritikk av meg, for at jeg var inhabil i enkelte saker jeg var med på å behandle da jeg var statsminister. Dette er som forventet, og jeg er helt enig i at det er på sin plass at jeg får kritikk for dette, sa Solberg i en kommentar.

Tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) fikk også kritikk for brudd på habilitetsregelverket. Et mindretall mente kritikken mot Huitfeldt også her burde være sterk, altså samme kategori som Solberg sak.

Også i Huitfeldts tilfelle gjelder saken at ektemannen handlet aksjer mens hun var statsråd.