Russland:Støtten til krigen i Ukraina stuper: – Klar over at det ikke nytter

Bilde publisert av nyhetsbyrået Sputnik av president Vladimir Putin mens han snakker under et intervju med den tidligere Fox News-programlederen Tucker Carlson i Kreml i Moskva, Russland.
Bilde publisert av nyhetsbyrået Sputnik av president Vladimir Putin mens han snakker under et intervju med den tidligere Fox News-programlederen Tucker Carlson i Kreml i Moskva, Russland.  Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En russisk forskningsgruppe bestående av opposisjonspolitikere og sosiologer mener støtten i Russland for krigen i Ukraina daler. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskningsprosjektet Chronicles, ledet av den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Miniailo, har gjennomført en uavhengig meningsmåling for å finne ut hva det russiske folket virkelig mener om krigen i Ukraina.

Gruppen hevder at statlige russiske meningsmålinger ikke gir et reelt bilde av folkets følelser til krigen, i statlige målinger svarer russere «Ja» på spørsmål om de støtter krigen, fordi de er redd for represalier eller for å vise lojalitet, mener de.

Chronicles' undersøkelse tar for seg svarene til over 1500 deltakere. Resultatene viser at det de kaller «konsistent» støtte til krigen har sunket de siste 12 månedene ned fra 22 prosent til 17 prosent.

Antallet på de som ønsker fred og en avslutning på krigen er omtrent det samme som året før.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina!

Se video: Her treffer kamikaze-dronen russisk stridsvogn

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikret seier?

15. mars skal russerne gå til valgurnene for å bestemme hvem som skal få styre Russland fram til 2030. I 2021 underskrev Putin en lov som ga han muligheten til å gi han muligheten til å styre i to nye presidentperioder.

Om Putin vinner valget vil det være starten på den første av de to «nye» presidentperiodene, ifølge CNN er valget strengt kontrollert av den russiske valgkommisjonen, som gir et positivt utslag for Vladimir Putin, med få reelle motstandere og liten sjanse for at en opposisjonskandidat kan samle popularitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen av kandidatene som stiller mot Putin er i mot krigen i Ukraina. «Levada Center» en ikke-statlig meningsmålingsorganisasjon skriver at Putin har en oppslutning på over 80 prosent.

«Vil bli skuffet»

Om Putin vinner valget er det ifølge Newsweek ventet at han vil annonsere en ny mobilisering til krigen i Ukraina. Ifølge undersøkelsen Chronicles har gjennomført er det motstand blant det russiske folk om en ny mobilisering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kun 17 prosent av de som deltok i undersøkelsen støttet en ny mobilisering mens 29 prosent var imot og mente at de som allerede var mobilisert skulle få reise hjem, 26 prosent støttet den nåværende situasjonen.

58 prosent av de som svarte på undersøkelsen sier også at de ønsker fred med Ukraina og at bånd til vesten skal gjenopprettes.

– Det er et tegn på hvor lei folk er av krigen, og at de er klar over at det ikke nytter, sier Miniailo i Chronicles om resultatene av undersøkelsen.

– Det er svært usannsynlig at han vil vinne krigen, og mer enn halvparten av russerne forventer at han vil vinne krigen innen et år. Så folk vil bli enda mer skuffet. Det kan åpne opp for endringer i Russland, noe som etter min mening er den eneste måten å skape sikkerhet i Europa på, avslutter han.