Ekspert: Derfor har ikke Russlands krigsmaskin klart å overkjøre Ukraina

Russiske myndigheter har frigjort dette bildet av russiske styrker i treninger på ukjent sted i Ukraina i februar 2024.
Russiske myndigheter har frigjort dette bildet av russiske styrker i treninger på ukjent sted i Ukraina i februar 2024. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet
Artikkelen fortsetter under annonsen

På papiret er Putins krigsmaskin mange ganger mektigere og mer slagkraftig enn det ukrainske forsvaret. Likevel har ukrainerne påført russerne enorme nederlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

730 dager etter at den stadig mer diktatoriske presidenten Vladimir Putin rykket på den røde knappen og ga sine styrker ordre om å storme den ukrainske grensen med mer enn 130.000 soldater, befinner Europas to største land seg i en utmattelseskrig.

Begge land har mistet titusenvis, kanskje mer enn hundre tusen soldater hver. Enda flere er såret på slagmarken. Andre er savnet. Millioner er på flukt.

Les alt om krigen i Ukraina her

Ingen «walk in the park» for Putin

Likevel er ingen seierherre kåret. I stedet er den 1.000 kilometer lange frontlinjen frosset fast, med noen unntak.

Det Kreml først trodde skulle bli en «walk in the park»-krig, med full okkupasjon og regimeskifte i løpet av få uker, utviklet seg i stedet raskt til et ekstremt blodig krigsmareritt uten sidestykke siden 2. verdenskrig.

De russiske tapene er nå så store at ingen andre kriger, bortsett fra slaget mot Hitler-Tyskland på 1940-tallet, har kostet russerne større tap og lidelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fryktbasert ledelsesfilosofi

– Etter to år med ekstremt blodig krigføring, er fasiten klar: Ingen av partene kan erklære seier. Hvorfor er ikke den mektige russiske krigsmaskinen mer effektiv?

Russland har ikke klart å overkjøre Ukraina av flere grunner. Dels skyldes det feilvurderinger i starten av invasjonen fordi russerne trodde at krigen ville gå raskt over. Dermed har de ikke forberedt seg godt nok på en lang krig. Mye av dette skyldes en fryktbasert ledelsesfilosofi innad i statsapparatet som fører til gruppetenkning og selvsensur. Noe som igjen gir en feilaktig situasjonsforståelse og et galt beslutningsgrunnlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik oppsummerer professor ved Stabsskolen ved Forsvarets høgskole, Tormod Heier, hvorfor den russiske krigsmaskinen har fått smake krigens bitre medisin, og i februar 2024 fortsatt står med begge beina i en militær hengemyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: Knuser Putins soldater: «Episk ødeleggelse»

– De russiske avdelingene stoler ikke på hverandre

– Hvorfor har ikke Russland klart å overkjøre Ukraina, og hvorfor lar ikke Putin seg stoppe av svimlende tap av soldater og utstyr?

– Dels skyldes det også inkompetanse i de russiske militære styrkene, blant annet fordi russerne ikke kan samordne luft- sjø- og landmilitære styrker like effektivt som i Vesten. De russiske avdelingene stoler ikke på hverandre. Dermed deler de heller ikke informasjon med hverandre eller samarbeider tett og sømløst under planlegging og gjennomføring, forklarer Heier, som er en av Norges fremste eksperter på militære strategier og operasjoner.

Har gjenerobret halvparten av det Russland okkuperte

De siste månedene har Ukraina havnet mer på defensiven etter at leveransene fra vestlige allierte har skrumpet inn. Offensiven i fjor vår, sommer og høst ebbet ut til ingenting.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken skal ha vært en kombinasjon av for sene vestlige leveranser, noe som igjen ga russerne god tid til å bygge nærmest uinntagelige festningsverk basert på omfattende minelegging, stridsvogn-grøfter og flere forsvarslinjer. Dermed mistet Ukraina momentum, og klarte aldri å bryte gjennom de russiske linjene i betydelig grad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina har likevel maktet å gjenerobre halvparten av arealet russerne okkuperte i krigens første fase. Zelenskyj har lovet å frigjøre alt som i dag er okkupert, og kaste russerne på dør for godt. Hvorvidt det er realistisk, er det ingen som vet, men kampmoralen er fortsatt sterk, selv om de har måttet trekke seg ut av enkelte forsvarsposisjoner den siste tiden, og mangler luftvern og ammunisjon.

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: Slik prøver Putin å skremme Nato fra å støtte Ukraina

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette blir en krig som gradvis dør ut av seg selv

– Tror du Ukraina er i stand til å reise seg igjen og oppnå momentum, i så fall hvordan, eller ser vi nå starten på slutten for Ukrainas del?

– Nei, det tar lang tid å bygge opp igjen en velfungerende offensiv og fullmekanisert landstyrke, som på kompetent vis kan få russerne ut av balanse, for så å slå en kile gjennom forsvarsverkene. Det er mye som tyder på at dette blir en krig som gradvis dør ut av seg selv, og hvor Zelenskyj gradvis må forberede befolkningen på at Ukraina vant, fordi de ikke mistet sin suverenitet under invasjonen. Men prisen var en avståelse av Donbas. Til gjengjeld har de oppnådd noe som majoriteten av befolkningen ønsket under Majdan-revolusjonen i 2014, nemlig å få bli del av det vestlige verdi- og sikkerhetsfellesskapet i vest, konstaterer Heier.

– Må ikke knekke ryggen i store, avgjørende slag

– Hvilke krigsscenario mener du er mest sannsynlig fremover?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I tiden som kommer blir det sikkert mer av det samme, det vil si en territoriell nedsliting på begge sider av frontlinjen. Samtidig vil ukrainerne beholde kontrollen over de strategiske sjøveiene ut av Svartehavet slik at økonomien ikke kollapser. Den vestlige hjelpen vil gradvis få mer kraft, dels gjennom nye amerikanske hjelpepakker, og dels gjennom en vestlig forsvarsindustri, som utover i 2024 og 2025 sakte men sikkert får opp produksjonen. Dette tror jeg vil hjelpe på ukrainernes situasjon. I mellomtiden får de anlegge en strategi der de ikke knekker ryggen i store avgjørende slag mot russiske bølger av fotsoldater, mener professor Tormod Heier.