USA-senator Chuck Schumer advarer: – Uten bistand taper Ukraina krigen

Russlands president Vladimir Putin lytter til landbruksminister Dmitrij Patrusjev under et møte i Kreml i Moskva, Russland 20. februar 2024. Sputnik/Alexander Kazakov/Pool via REUTERS
Russlands president Vladimir Putin lytter til landbruksminister Dmitrij Patrusjev under et møte i Kreml i Moskva, Russland 20. februar 2024. Sputnik/Alexander Kazakov/Pool via REUTERS Foto: Sputnik / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder for Demokratene i Senatet, Chuck Schumer, besøkte Lviv fredag. Hans budskap var ikke til å ta feil av. Svikter USA nå, er det trolig bare et tidsspørsmål før Ukraina faller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den mektige politikeren kom med sin svært dystre spådom under en pressekonferanse i Lviv. Her pakket han ikke inn de harde realitetene.

– Uten bistand vil Ukraina tape krigen, med hjelp vil det vinne, sa Chuck Schumer under sin første offisielle tur til Ukraina, skriver The New York Times.

Les alt om krigen i Ukraina her

Demokraten Chuck Schumer er majoritetsleder i Senatet. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB Foto: NTB
Demokraten Chuck Schumer er majoritetsleder i Senatet. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB Foto: NTB

Uttalelsen kommer parallelt med den intense politiske drakampen i USA. Det republikanske partiet blokkerer all militær bistand til Ukraina. Drakampen har pågått i mange måneder.

I mellomtiden vender USA ryggen til sin nære allierte, som kjemper en desperat og eksistensiell krig mot den tallmessige overlegne russiske hæren.

Kritisk fase

Til tross for at Senatet har blitt enige om en Ukraina-pakke verdt 600 milliarder kroner, ønsker ikke Kongressen-speaker Mike Schumer å behandle saken.

Årsaken skal være at tidligere president Donald Trump har anbefalt sine partifeller å si nei til avtalen, selv om den tidligere har inneholdt betydelige overføringer til overvåking av grensekontrollen i sør, nær Mexico.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigen i Ukraina er nå inne i en svært kritisk fase. I lengre tid har Ukraina advart om prekær mangel på våpen og ammunisjon. Kommer ikke nye leveranser, kan det verst tenkelige skje.

– Ukraina står i fare for å tape krigen uten amerikansk hjelp, advarer majoritetsleder Chuck Schumer i det amerikanske Senatet, ifølge Kyiv Independent.

(Artikkelen fortsetter under video)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Ukraina: Deler videoer fra kamikaze-droner

– Redde for Donald Trumps hevngjerrighet

Schumer la til at manglende støtte til Ukraina ville skade USAs stilling i verden og øke sannsynligheten for ytterligere konflikt i fremtiden, noe som potensielt kan resukltere i at amerikanske soldater må settes inn i en bakkekrig mot Russland.

– Hvis vi lar autokrater i verden lykkes her, vil de ikke stoppe. Vi vil se større problemer og konflikt i Europa, med Kina, Iran, i Midtøsten, sa Schumer, og kom samtidig med en klar appell til USAs folkevalgte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mange mennesker som er revet i stykker, i Senatet og Huset på republikansk side, som visste at dette er den rette å gjøre, men som er redde for Donald Trumps hevngjerrighet, sa Schumer.

– USA må betale nå, eller betale senere

En annen senator, Richard Blumenthal, tror prisen kan bli mye høyere derosm USA svikter Ukraina nå.

– USA må betale nå, eller betale senere. Potensielt vil det bety at våre egne menn og kvinner vil kjempe og dø på slagmarkene i Europa. Hvis vi ikke sender de nødvendige våpnene, vil vi snart bli bedt om å sende unge amerikanere fordi Russland ikke vil avslutte krigen med Ukraina, sier senator Jack Reed.

I mellomtiden må ukrainske styrker kjempe med det de har til rådighet. Flere europeiske allierte har lovet nye leveranser av våpen og ammunisjon, og inngått sikkerhetsavtaler.

Biden: – Vi kan ikke stikke av nå

Fredag kom USAs president Joe Biden med nok en oppfordring om å handle raskt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke stikke av nå. Det haster med å få godkjent den nye store støttepakken for Ukraina, oppfordret Biden.

I en tale i Det hvite hus ga han det republikanske partiet om å endre kurs og stemme for en stor hjelpepakke for Ukraina for å kunne slåss mot russiske invasjonsstyrker.

USA har vært den største bidragsyteren, men republikanerne stanser nå enhver mulighet for å hjelpe Ukraina militæert. Det kan vise seg å bli skjebnesvangert, også for USA. Flere europeiske politikere har minnet USA om at Europas sikkerhet vil slå direkte inn i USAs sikkerhet, og være en trussel mot det amerikanske folk.