Orban: Ungarn og Sverige skal undertegne forsvarsavtale

Ungarn og Sverige skal undertegne en omfattende forsvarsavtale, ifølge den ungarske statsministeren Viktor Orban.
Ungarn og Sverige skal undertegne en omfattende forsvarsavtale, ifølge den ungarske statsministeren Viktor Orban. Foto: Denes Erdos / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarn og Sverige skal undertegne en omfattende forsvarsindustriavtale, ifølge den ungarske statsministeren Viktor Orban.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han kom med kunngjøringen fredag. Imidlertid sier Orban også at det er noen gjenstående forsvarsrelaterte spørsmål knyttet til Sverige, ifølge statlig ungarsk radio.

– Vi vil avslutte alle pågående saker og signere en forsvarsindustriavtale, en omfattende avtale med tanke på Ungarns størrelse, sier Orban.

Senere fredag kommer Sveriges statsminister Ulf Kristersson på besøk til Budapest. Han og Orban skal holde en pressekonferanse i løpet av dagen.

Ungarn leaser svenske Gripen-kampfly, og tidligere i uka sa Kristersson at Sverige ønsker å utvide dette samarbeidet. Ifølge den svenske statsministeren står det på agendaen fredag.

Over helgen skal den ungarske nasjonalforsamlingen etter planen stemme over Sveriges søknad om Nato-medlemskap.

– Mandag vil Ungarns nasjonalforsamling sette sitt endelige segl på den, sier Orban.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alliansefrie Sverige og Finland søkte begge medlemskap i Nato etter Russlands invasjon av Ukraina for snart to år siden. Tyrkia stilte en rekke krav til de to landene og slepte lenge beina etter seg i godkjenningen av den svenske søknaden.

Finland ble formelt innlemmet i Nato i april i fjor.

Ungarn har også satt seg på bakbeina i prosessen, men etter at Tyrkias folkevalgte sa ja i forrige måned, har Ungarns statsminister Viktor Orban oppfordret sitt lands nasjonalforsamling til å gjøre det samme så fort som mulig.