Advarer Joe Biden om valgtap i november: – Svært rasjonelle bekymringer

President Joe Biden, reagerer på rop fra media når han ankommer Det hvite hus i Washington, mandag 19. februar 2024,
President Joe Biden, reagerer på rop fra media når han ankommer Det hvite hus i Washington, mandag 19. februar 2024,
Foto: Andrew Harnik / AP Photo / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge statistikeren ser ikke fremtiden lys ut for Joe Biden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kjente amerikanske statistikeren Nate Silver, som startet opp meningsmålingsnettstedet «FiveThirtyEight» hevder at president Joe Biden er på vei mot et nederlag i presidentvalget i 2024, skriver New York Post.

Silver startet opp nettstedet i 2008. og fikk i valget samme år stor oppmerksomhet etter at valgmålingssystemet han hadde utviklet forutså resultatet med stor nøyaktighet.

I senere presidentvalg i USA traff han også på resultatet, men bommet i 2016 da Donald Trump vant valget.

I 2009 ble han utnevnt til en av 100 mest innflytelsesrike personer av magasinet Time.

Silver forlot «FiveThirtyEight» i 2023.

Her kan du lese mer om valget i USA!

Se video: Biden slår hardt tilbake: – Hukommelsen min er bra

Flere bekymringer

Silver skriver i nyhetsbrevet sitt at til tross for at sittende presidenter vanligvis vinner gjenvalg at Biden er på vei mot et tap i november.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Biden er nå antakelig under nivået for en kandidat som bør erstattes, fordi amerikanerne har mange svært rasjonelle bekymringer knyttet til utsiktene til en øverstkommanderende som vil være 86 år gammel ved slutten av sin andre periode», skriver Silver i nyhetsbrevet.

Silver skriver at demokratene bør kunne erkjenne at en som ikke kan gjennomføre et Super Bowl-intervju, heller ikke er noen offentligheten kan stole på til å være i god nok fysisk og mental helse til å håndtere store kriser.

Det vakte oppsikt da Biden for andre gang valgte vekk det tradisjonelle Super Bowl-intervjuet før avspark forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Silver er demokratenes beste sjanse til å slå Donald Trump å bytte ut Joe Biden med en annen kandidat før demokratenes landsmøte i august.

Mulig å bytte ut Biden?

Silver er langt fra den eneste til å foreslå muligheten til å bytte ut Biden som demokratenes presidentkandidat før landsmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den populære talkshow-verten Bill Maher var en av de første som på tv-programmet sitt tok opp muligheten for å erstatte Biden med en annen, skriver Fox News.

Han peker blant annet på Bidens kommentarer fra valget i 2020 der han beskrev seg selv og sitt kandidatur som en «bro» på for demokratene, og mente dette var et tegn på at han ikke ville ta gjenvalg.

Den tidligere republikanske nominasjonskandidaten Vivek Ramaswamy er også blant av dem som har stilt seg bak ideen om om bytte ut Biden, ifølge New York Post.

Han mener at spesialanklager Hurs rapport om Biden gir demokratene en gyllen mulighet til å få på plass en annen kandidat, men sier at demokratene har flere utfordringer og peker blant annet på lav popularitet blant demokratiske velgere og i USA generelt.

Rapporten begrunnet avgjørelsen med mangel på bevis og at en eventuell jury ville se på Biden som «sympatisk, velmenende, eldre mann med dårlig hukommelse» og «reduserte evner med økende alder».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ramaswamy spår en løsning for demokratene og trekker fram Michelle Obama som en mulig kandidat.

Kommer med utfordring

Silver på sin side foreslår en annen vei for Biden. Han mener at presidenten bør gjennomføre fire lengre intervjuer med mediehus, TV-programmer og aviser som ikke er redde for å stille han «utfordrende spørsmål».

Statistikeren trekker blant annet fram Washington Post, 60 Minutes og New York Times som eksempler.

Om han ikke kan gjøre det mener Silver at det «blir mye å be amerikanerne om å gjøre han til president i fire nye år».