Usikkerhet om Joe Bidens framtid som presidentkandidat: – Du kan bytte ham ut

Joe Biden på planen i Det hvite hus i Washington, DC, 8. februar 2024.
Joe Biden på planen i Det hvite hus i Washington, DC, 8. februar 2024. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ingen klarhet i hvem i det demokratiske partiet som eventuelt skulle tatt over om Biden hadde trukket seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden rapporten til spesialanklager Robert Hur ble lagt fram forrige uke har det vært flere spekulasjoner om blant annet Bidens mentale helse og hans skikkethet til å inneha presidentembetet i USA.

Spørsmålet om presidentens mentale helse ble igjen aktualisert da det kom fram i rapporten at et aktorat ikke ville sikte Biden for «forsettlig» tilbakeholdelse av bevis.

Rapporten begrunnet avgjørelsen med mangel på bevis og at en eventuell jury ville se på Biden som «sympatisk, velmenende, eldre mann med dårlig hukommelse» og «reduserte evner med økende alder».

Nå har muligheten for at Joe Biden kan bli byttet ut som demokratenes presidentkandidat for valget i 2024 blitt trukket fram.

Demokratene er ventet til å utpeke sin presidentkandidat på landsmøte i Chicago i august. Det har vært forventet og akseptert at det er Joe Biden som vil få demokratenes nominasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Blandet Macron med mann som har vært død i 28 år

– Latterlig

Den populære amerikanske talkshow-verten Bill Maher var en av de første som på tv-programmet sitt tok opp muligheten for å erstatte Biden med en annen, skriver Fox News.

Talkshow-verten Bill Maher på en pressekonferanse i Toronto. Foto: Evan Agostini / AP Photo / NTB
Talkshow-verten Bill Maher på en pressekonferanse i Toronto. Foto: Evan Agostini / AP Photo / NTB

Han peker blant annet på Bidens kommentarer fra valget i 2020 der han beskrev seg selv som en «bro» på for demokratene, og mente dette var et tegn på at han ikke ville ta gjenvalg.

– Han sa: 'Jeg ser meg selv som en bro' som kollapser, spøker Maher.

– ‘Jeg ser meg selv som en bro’. Jeg tolker det som et begrep. Og spørsmålet nå er vel om det er for sent. Jeg tror ikke det er det, for jeg tror fortsatt at man kan gjøre det på landsmøtet. Folk har sagt til meg at det er latterlig. De kommer ikke til å se ut som noe. Ingen bryr seg om hva de gjør på landsmøtet, sa Maher.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du kan bytte han ut på landsmøtet. Hvis en fyr sier at han ikke kan stille, må du gjøre det. Da må det bli en annen. Da er det et åpent landsmøte. Vi har hatt åpne landsmøter mange ganger. De finner på det underveis uansett. Det er politikk, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Peker på Obama

Den tidligere republikanske nominasjonskandidaten Vivek Ramaswamy er også en av dem som har stilt seg bak teorien om om bytte ut Biden, ifølge New York Post.

Han mener at Hurs rapport gir demokratene en gyllen mulighet til å få på plass en annen kandidat, men sier at demokratene har et «Kamala Harris»-problem og peker blant annet på lav popularitet blant demokratiske velgere og i USA generelt.

Ramaswamy spår en mulig løsning for demokratene og trekker fram Michelle Obama:

– Jeg tror at Michelle Obama tilbyr dem en praktisk vei ut av det problemet, en person som krysser av i de boksene de må ha krysset av i henhold til sin egen ideologi, samtidig som de velger et alternativ til Biden som de kan se på som mer spiselig i et valg. Det ser mer og mer ut som om det ikke kommer til å bli Biden som nomineres. Og jeg tror ikke det bør være sjokkerende å se en som Michelle Obama ta rollen som nominasjonskandidat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maher og Ramaswamy sine kommentarer til tross kan det virke som demokratene ikke har vist tegn til et ønske om å bytte ut Biden. NBC News skriver at ingen prominente demokrater har bedt om at Biden trer til side.

– Det demokratiske partiet står samlet om å støtte president Biden, som blir partiets kandidat i høst og vil gjøre Donald Trump til taper for andre gang i november, sier Daniel Wessel, talsmann for Biden-kampanjen, i en uttalelse.

Så langt i det demokratiske primærvalget har det heller ikke vært noen som ser ut til å kunne utfordre Biden til å vinne nominasjonsvalget i august.