Statlige medier i Kina advarer om krig med Nato: – Kan utvides til verdenskrig

Kinesiske stridsvogner paraderer under militærøvelsene Vostok-2018 på Tsugol treningsfelt ikke langt fra grensene til Kina og Mongolia i Sibir, 13. september 2018.
Kinesiske stridsvogner paraderer under militærøvelsene Vostok-2018 på Tsugol treningsfelt ikke langt fra grensene til Kina og Mongolia i Sibir, 13. september 2018. Foto: Mladen Antonov / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs involvering i kriger i Europa, Midtøsten og Asia, samt Nato-støtten til Ukrainas krig mot Russland, får Kina til å forberede seg på en mulig fremtidig konfrontasjon med USA og Nato.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Faren for krig vil uunngåelig øke etter hvert som Nato avanserer og ekspanderer globalt, og de berørte vil ikke være begrenset til Asia, skriver den statlig kontrollerte kinesiske avisen Global Times på lederplass.

Nato har flere ganger tidligere advart mot Kina og kinesisk innflytelse i Vesten. Dette har fått kinesiske talspersoner til å steile og anklage Nato for å skape et fordreid fiendebilde.

– Det vi ser er at Kina ikke bare truer Taiwan, men Kina er også ansvarlig for tvangshandlinger mot naboer. De prøver å kontrollere Sør-Kinahavet. De har tatt kontroll, eller i det minste forsøkt å ta kontroll over store deler av Sør-Kinahavet. Og vi ser også hvordan Kina og Russland kommer nærmere og nærmere.

Stoltenberg advarer mot Kina

Kinas president Xi Jinping. Foto: Minh Hoang / AP / NTB
Kinas president Xi Jinping. Foto: Minh Hoang / AP / NTB

Dette var generalsekretær Jens Stoltenberg budskap til verdenspressen 5. juni i fjor, skrev Nato på sin hjemmeside. Han nevnte spesielt felles marineøvelser mellom kinesiske og russiske bakke-, fly- og marinestyrker

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selvfølgelig er dette noe som betyr noe for vår sikkerhet. Og det er også grunnen til at Nato i det nye strategiske konseptet, som vi ble enige om på toppmøtet i Madrid, faktisk tar for seg det militære, det økonomiske, den politiske styrken, økende makten til Kina, dette utgjør en utfordring for vår sikkerhet, for vår verdier, sa Stoltenberg.

– Kan utvide konflikten til en verdenskrig

De siste årene har våpenkappløpet mellom USA og Kina skutt fart. Kina har i dag en større marineflåte enn USA. I tillegg er kineserne i ferd med å forsere utviklingen av atomvåpen, selv om de fortsatt ligger langt bak USA og Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er blant annet med dette bakteppet den kinesiske avisen Global Times advarer om en fremtidig militær konfrontasjon mellom Kina og Nato, og at globale interessemotsetninger kan skape grobunn for militær konflikt.

– Den nordatlantiske traktatorganisasjonen kan utvide konflikten til en verdenskrig, skriver avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Kinesisk jagerfly avskjærte amerikanerne: – Aggressivt

90.000 Nato-soldater øver i fire måeder

I vinter avholder Nato den største militærøvelsen på mer enn 35 år. Øvelsen, som har fått navnet «Steadfast Defender 2024», omfatter mer enn 90.000 soldater fra en rekke Nato-land, inkludert Sverige som partner-land. Øvelsen skal pågå i fire måneder, og blant annet trene på tilførsel av allierte styrker gjennom Norden.

Ifølge Nato-tjenestemenn skal øvelsen teste de alliertes evne til raskt å utplassere styrker, samt å teste nye forsvarsplaner. Militære analytikere har spekulert i om «Steadfast Defender» er ment å forberede alliansemedlemmer på potensialet til en fremtidig russisk invasjon på Natos territorium, skriver Newsweek.

– Kan føre til splittelse og konfrontasjon

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: NTB
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: NTB

Global Times advarer om signaleffekten av Nato-øvelsen, som de mener kan føre til økt internasjonal spenning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne strategiske tilpasningen fra Nato kan styrke dets interne samhold på kort sikt og fortsette å opprettholde sin posisjon som verdens mektigste militærstyrke som holdes av USA og Vesten. Men på lang sikt kan det føre til flere splittelser og konfrontasjoner globalt, som dypt påvirker internasjonale relasjoner og sikkerhetsmiljøet rundt Kina, skriver avisen.