Opptellingen ferdig i Pakistans valg – Khan-tilhengere fikk flest mandater

Tilhengere av Imran Khan demonstrerte lørdag mot den lange tiden det tok å kunngjøre det endelige valgresultatet. Foto: Fareed Khan / AP / NTB
Tilhengere av Imran Khan demonstrerte lørdag mot den lange tiden det tok å kunngjøre det endelige valgresultatet. Foto: Fareed Khan / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uavhengige kandidater som stort sett er støttet av Imran Khan, fikk 101 av 264 mandater i det pakistanske valget, ifølge endelige tall.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Khan, som tidligere har vært statsminister i Pakistan, erklærte valgseier fredag, selv om kandidatene som støtter ham, ikke har flertall. Han sitter fengslet, og hans parti, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), var utestengt fra å delta i valget.

Khans støttespillere valgte i stedet å stille som uavhengige. Minst 90 av de uavhengige er støttet av Khans parti. Partiet til rivalen Nawaz Sharif fikk 75 mandater. Også han erklærte valgseier fredag.

Pakistans politiske fremtid er imidlertid usikker. PTI kunngjorde lørdag at de uavhengige kandidatene skal forsøke å danne regjering. Også Sharif har sagt at partiet har planer om å forsøke å danne en regjering. Ingen av dem er store nok til å danne regjering på egen hånd.

Det tok over 60 timer å kunngjøre det endelige valgresultatet, noe som har ført til spørsmål om gjennomføringen av valget. Både USA, Storbritannia og EU har oppfordret til undersøkelser av valggjennomføringen. Landets myndigheter avviser påstander om at valget har gått uregelmessig for seg.