Ber USA, Kina og Russland ta felles ansvar for den eksistensielle faren

A bell tower of the Saint Sophia Cathedral is seen through the destroyed Russian artillery cannon in downtown Kyiv, Ukraine, on Monday, Jan. 29, 2024. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)
A bell tower of the Saint Sophia Cathedral is seen through the destroyed Russian artillery cannon in downtown Kyiv, Ukraine, on Monday, Jan. 29, 2024. (AP Photo/Evgeniy Maloletka) Foto: Evgeniy Maloletka / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil pessimistene få rett i at verden går mot undergang? Truer krig, klimaendringer og fattigdom global sikkerhet? Har dommedagsprofetene rett? Forskere mener det fortsatt er tid til å snu, men nå haster det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et øyeblikk med historisk fare. Det er fortsatt 90 sekunder til midnatt. Illevarslende trender fortsetter å peke verden mot en global katastrofe.

Det skriver forskergruppen Bulletin of the Atomic Scientists i sin analyse av 2024

Mange piler peker i feil retning for Jorden og de mer enn åtte milliarder menneskene som bor der. Planeten, som har alle forutsetninger for det gode liv for alle, og naturressurser uten sidestykke, har likevel kommet skjevt ut.

Til tross for et godt utgangspunkt, lever store deler av Jordens befolkning i fattigdom. Manger er på flukt, voldsomme kriger herjer, og faren for verdenskrig, inkludert bruk av atomvåpen, har økt betydelig.

– Det haster

Svenskprodusert Archer Howitzer operert av ukrainske medlemmer av den 45. artilleribrigaden skyter mot russiske stillinger, i Donetsk-regionen, 20. januar 2024. Foto: Roman Pilipey / AFP
Svenskprodusert Archer Howitzer operert av ukrainske medlemmer av den 45. artilleribrigaden skyter mot russiske stillinger, i Donetsk-regionen, 20. januar 2024. Foto: Roman Pilipey / AFP

Det er dette mørke bakteppet som får forskerpanelet til å slå alarm. Det har de også gjort tidligere, men denne gang tikker klokken ubønnhørlig mot et farlig klimaks som kan sende verden ut i kaos, krig og et ragnarokk som savner sidestykke i moderne historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det haster at styresmakter og sivilsamfunn verden rundt tar grep, sier sjefsforsker i Bulletin of the Atomic Scientists, Rachel Bronson. Han viser til at konflikter en rekke steder i verden innebærer en trussel om kjernefysisk opptrapping. Samtidig advarer han mot klimakrisen, kunstig intelligens og bioteknologi, som kan komme ut av kontroll og true menneskehetens eksistens.

– Øker risikoen for atomeskalering

Hvert år beregner forskerpanelet, som inkluderer ni nobelprisvinnere, risikoen for hvor det bærer av sted med Jordens fremtid. De er spesielt opptatt av indikatorer på verdens sårbarhet for global katastrofe forårsaket av menneskeskapt teknologi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krigen i Ukraina, og den utbredte og økende avhengigheten av atomvåpen, øker risikoen for atomeskalering. Kina, Russland og USA bruker alle enorme summer på å utvide eller modernisere sine atomarsenaler, noe som øker den alltid tilstedeværende faren for atomkrig gjennom feil eller feilberegninger, skriver forskerne i sin årsrapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjoråret satte en svært dyster rekord. Aldri har middeltemperaturen på Jorden vært målt høyere. Massiv flom, skogbranner og andre klimarelaterte katastrofer påvirket millioner av mennesker over hele verden.

Video: Slo ut radiosignaler på jorda

– Et enestående farenivå for menneskeheten

Advarslene har vært mange, men statsledere i verdens største økonomier, inkludert medlemslandene i G7 og G20, har ikke klart å bli enige om tiltak som kan reversere den farlige utviklingen. Spørsmålet er om det allerede er for sent, eller om det fortsatt er tid til å snu.

– Det er derfor vi stilte dommedagsklokken til to minutter til midnatt i 2019, og på 100 sekunder til midnatt i 2022. I fjor uttrykte vi vår økte bekymring ved å flytte klokken til 90 sekunder til midnatt, den nærmeste globale katastrofen den har noen gang vært. I stor grad på grunn av russiske trusler om å bruke atomvåpen i krigen i Ukraina. I dag stiller vi nok en gang dommedagsklokken på 90 sekunder til midnatt fordi menneskeheten fortsetter å møte et enestående farenivå, skriver forskerpanelet, som representerer noen av verdens fremste vitenskapsfolk innen sårbarhetsanalyser og risikovurderinger som berører hele verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det farligste øyeblikket i moderne historie

Forskerne ber verdens ledere ikke ta rapporten om ikke å flytte den såkalte «dommedagsklokken» som et tegn på at den internasjonale sikkerhetssituasjonen har blitt lettere.

– I stedet bør ledere og borgere over hele verden ta denne uttalelsen som en sterk advarsel og reagere raskt, som om i dag var det farligste øyeblikket i moderne historie.

Som det første skrittet, og til tross for deres dype uenigheter, mener forskerne at tre av verdens ledende makter – USA, Kina og Russland – må innlede en seriøs dialog om de globale truslene.

– På høyeste nivå må disse tre landene ta ansvar for den eksistensielle faren verden nå står overfor. De har kapasitet til å trekke verden tilbake fra randen av katastrofe. De bør gjøre det, med klarhet og mot, og uten forsinkelser, appellerer forskerne i den dystre rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Havforskere frykter masseutryddelse: – 60 prosent av fiskeartene kan stå i fare

– Vi er nærmere dommedag enn noen gang

Organisasjonen Nei til Atomvåpen har også uttalt seg rapporten, og tolker forskernes advarsler som et kritisk øyeblikk for menneskeheten.

– Vi er nærmere dommedag enn vi noen gang har vært, og det absurde er at det er menneskeskapte forhold som gjør det slik, sa talsperson Sofie Fjellblome Nordvik da rapporten ble lagt frem.

Forskerne mener likevel det er tid igjen til å foreta nødvendige og tilstrekkelige grep for å stanse galskapen.

– I denne tiden med enestående global fare, kreves det samordnet handling, og hvert sekund teller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen nasjon eller leder kan bringe dem under kontroll

Forskerne mener det er i alles interesse å skru tilbake klokken, men at tiden er knapp.

– Alle på jorden har en interesse i å redusere sannsynligheten for global katastrofe fra atomvåpen, klimaendringer, fremskritt innen biovitenskap, forstyrrende teknologier og den utbredte korrupsjonen av verdens informasjonsøkosystem. Disse truslene, enkeltvis og når de samhandler, er av en slik karakter og størrelse at ingen nasjon eller leder kan bringe dem under kontroll. Det er oppgaven til ledere og nasjoner som jobber sammen i den felles troen på at felles trusler krever felles handling, avslutter forskerne i Bulletin of the Atomic Scientists.