Norge vil kjøpe luftvern til Ukraina for 3,5 milliarder

Det mobile luftvernsystemet Nasams er her installert på en fjelltopp ved Evenes flystasjon. Nå skal Norge kjøpe flere av disse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Det mobile luftvernsystemet Nasams er her installert på en fjelltopp ved Evenes flystasjon. Nå skal Norge kjøpe flere av disse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil bestille ytterligere ti utskytningsenheter og fire ildledelsessentraler av luftforsvarsystemet Nasams fra Kongsberg Defence and Aerospace (KDA).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette kommer i tillegg til det utstyret som allerede er donert til Ukraina. Investeringen er på 3,45 milliarder kroner.

Totalt vil regjeringen nå bruke 15,95 milliarder kroner på luftvern.

– Norge skal støtte Ukraina så lenge det er nødvendig. Samtidig skal vi bygge opp vår egen forsvarsevne ytterligere, heter det i en pressemelding fredag.

Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!

– Sammen med våre allierte gjør vi det vi kan for å bidra hvor behovene er størst. Luftvern har vært og er fortsatt svært etterspurte. Ukrainas forsvarskamp er også en kamp for vår felles trygghet, demokratiske retter og verdier, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– De russiske missil- og droneangrepene er omfattende og brutale, så luftvern er helt avgjørende for Ukraina, istemmer forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Han understreker samtidig at Norge må skaffe luftvern til eget forsvar så raskt som mulig.