Romanias forsvarssjef advarer Nato: – Russlands krig vil ikke stoppe i Ukraina

Kommandør for den 101. luftbårne divisjon generalmajor, Joseph McGee, til venstre, hilser generalløytnant og forsvarssjef i Romania, Gheorghita Vlad, under en myndighetsoverføringsseremoni fra den 101. luftbårne divisjon til den 10. fjelldivisjon i Bucuresti, Romania, onsdag 5. april 2023. Amerikanske tropper er utplassert til Romania sammen med styrker fra andre NATO-medlemsstater på østflanken.
Kommandør for den 101. luftbårne divisjon generalmajor, Joseph McGee, til venstre, hilser generalløytnant og forsvarssjef i Romania, Gheorghita Vlad, under en myndighetsoverføringsseremoni fra den 101. luftbårne divisjon til den 10. fjelldivisjon i Bucuresti, Romania, onsdag 5. april 2023. Amerikanske tropper er utplassert til Romania sammen med styrker fra andre NATO-medlemsstater på østflanken. Foto: Andreea Alexandru / AP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom Putins krigsmaskin skulle lykkes i Ukraina, vil det gi Russland blod på tann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mener Gheorghita Vlad, forsvarssjef i Romania.

I likhet med flere av sine kolleger i andre Nato -land, mener Iohannis det er en overhengende fare for at Vladimir Putin og Russland har større ambisjoner enn å underlegge seg nabolandet Ukraina.

Les alt om krigen i Ukraina!

– Jeg er mer enn overbevist om at president Putins politikk vil eskalere i umiddelbar fremtid, sier forsvarssjefen i et TV-intervju med Europa Liberia Romania.

– Hovedmålet vil være Moldova

Nato har det siste året styrket sitt nærvær på østflanken, og mer er på gang. Romania har i dag om lag 80.000 profesjonelle soldater i sitt militære, og antallet skal etter planen økes til 120.000.

Gheorghita Vlad ber Nato forberede seg på en fremtidig åpen konfrontasjon med Russland.

– Hvis den russiske presidenten vinner i Ukraina, vil hovedmålet være republikken Moldova, og vi vil være vitne til spenninger på Vest-Balkan, advarer Romanias forsvarssjef.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Denne skal bane vei for ukrainske styrker

– Et problem for verdensordenen, for demokratiet

Han mener den russiske aggresjonen, og Putins mange uttalelser om Vesten, Nato og Ukraina tyder på at ambisjonene er større enn å erobre Ukraina, og at Putins agenda er å ødelegge stabiliteten i Europa.

– Den russiske føderasjonen har blitt et problem for verdensordenen, for demokratiet. Faktisk er det en krig mellom Russland og den demokratiske verden. Det er ikke en krig med Ukraina, mener Gheorghita Vlad.

Øker produksjon av våpen og ammunisjon

Han sier rett ut at Russland sannsynligvis vil fortsette sin militære aggresjon mot andre land i regionen hvis Putin lykkes i Ukraina.

Flere eksperter innen Nato har advart om en mulig militær konfrontasjon i løpet av få år. Derfor har flere land fremskyndet satsingen på eget forsvar, og økt produksjon av våpen og ammunisjon.