Hamas vurderer våpenhvile-utkast: Er åpen for alle forslag

De voldsomme israelske angrepene mot Gazastripen fortsetter og retter seg nå først og fremst mot byen Khan Younis. Disse innbyggerne flyktet mandag sørover til Rafah på grensa til Egypt. Foto: AP / NTB
De voldsomme israelske angrepene mot Gazastripen fortsetter og retter seg nå først og fremst mot byen Khan Younis. Disse innbyggerne flyktet mandag sørover til Rafah på grensa til Egypt. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hamas vurderer nå et forslag til våpenhvile og er åpne for løsninger som kan få slutt på angrepene mot Gaza, sier bevegelsens politiske leder Ismail Haniyeh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel har de siste dagene sittet i forhandlinger i Paris med mellommenn fra Qatar og Egypt i et forsøk på å få i stand en avtale med Hamas og sikre løslatelse av gisler på Gazastripen.

Et forslag til våpenhvile og fangeutveksling vurderes nå av Hamas, sier Ismail Haniyeh.

Hamas er ifølge Haniyeh åpne for alle ideer, men han understreker at stans i de israelske angrepene og tilbaketrekning av israelske styrker fra Gazastripen er bevegelsens førsteprioritet.

Haniyeh opplyser at han nå reiser til Kairo for å diskutere våpenhvileforslaget.

God framgang

Qatars statsminister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, som selv deltok i Paris, opplyste mandag at det hadde vært god framgang i samtalene.

USAs utenriksminister Antony Blinken ga også uttrykk for håp om en snarlig avtale.

– Svært viktig og produktivt arbeid er gjort. Og det er nå virkelig håp om framgang, sa han i Paris mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uløste spørsmål

Kontoret til Israels statsminister Benjamin Netanyahu omtaler også samtalene i Paris som konstruktive, men understreker at det gjenstår uløste spørsmål som partene må diskutere.

Hamas-talsmannen Taher al-Nunu slo mandag fast at Hamas krever «en komplett og omfattende våpenhvile, ikke en midlertidig våpenhvile».

– Når kampene har stanset, kan vi diskutere de øvrige detaljene, inkludert løslatelse av gisler, sa han mandag.