Stort flertall på Stortinget sier nei til Israel-sanksjoner

Bjørnar Moxnes (R) mener de store partiene er i utakt med befolkningen når det kommer til spørsmålet om å innføre sanksjoner mot Israel.
Bjørnar Moxnes (R) mener de store partiene er i utakt med befolkningen når det kommer til spørsmålet om å innføre sanksjoner mot Israel. Foto: Terje Pedersen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

De store partiene på Stortinget avviser alle forslag om å straffe Israel for krigshandlingene i Gaza. Kun Rødt og SV vil innføre direkte sanksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget avga tirsdag sin innstilling om forslag fra SV og Rødt om straffetiltak mot Israel for krigen på Gazastripen. Stortinget skal stemme over forslagene 1. februar, men allerede nå er det klart at det blir avvist, skriver VG.

Rødt og SV har begge lagt fram egne forslag om straffetiltak mot Israel, men begge får nei fra det store flertallet på Stortinget.

– I utakt med befolkningen

Stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes (R) mener de store partiene er i utakt med befolkningen og blokkerer tiltak flere nordmenn ønsker seg.

– Annenhver nordmann vil ha boikott av Israel, gatene fylles av demonstranter, og det er mange flere som er for enn som er mot blant både Ap og Høyres velgere, sier han til NTB.

– Ine Søreide og Erna Solberg prøver å framstå som Israel-kritiske, og utenriksminister Espen Barth Eide advarer mot vestlig dobbeltmoral når Israel skjermes for respons. Men på Stortinget skal de bare stemme mot alle forslag som faktisk ville betydd noe, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs utenrikspolitiske talsperson Ingrid Fiskaa sier det er på tide at norske myndigheter setter makt bak kravet om våpenhvile.

– Israel har vist med all tydelighet at de ikke lytter til kritikk, fordømmelser eller diplomati. Vi må sette makt bak kravet om våpenhvile, sier hun til NTB.

Tror ikke sanksjoner har noe for seg

Utenrikspolitisk talsperson Åsmund Aukrust i Arbeiderpartiet mener derimot at Norge har vært det tydeligste landet i Europa når det kommer til krigen i Gaza.

– Jeg tror dessverre ikke at helt egne norske sanksjoner hadde gjort noe nevneverdig inntrykk og heller ikke at er riktig vei å gå. Norsk sanksjonspolitikk sier vi ikke skal ha egne sanksjoner, men følge FNs sikkerhetsråd, sier han til NTB.

– Det viktigste nå er å få på plass en våpenhvile. Palestinerne vet at Norge står på deres side, og det skal vi fortsette å gjøre, sier han.