Norsk ekspert advarer: Sannsynlig med storkrig i Europa tidligst om fem år

Bildet er tatt fra en video utgitt av det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste lørdag 6. januar 2024. Bildet viser et Su-25 bakkeangrepsfly avfyre raketter under et russisk oppdrag i Ukraina. (Det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste via AP)
Bildet er tatt fra en video utgitt av det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste lørdag 6. januar 2024. Bildet viser et Su-25 bakkeangrepsfly avfyre raketter under et russisk oppdrag i Ukraina. (Det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste via AP) Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krig kan bryte ut allerede ved slutten av 2020-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må ikke lene oss tilbake og tenke at Russland er svekket, og ikke investere i Forsvaret. Russland vil gjenreise forsvaret raskere enn Nato-land som Norge vil klare, hvis vi ikke starter i dag.

Les alt om krigen i Ukraina

Det sier professor Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier til TV 2.

– Stor risiko for krig i Europa om fem til ti år

Russlands president Vladimir Putin Foto: Sergei Bobylev / AP
Russlands president Vladimir Putin Foto: Sergei Bobylev / AP

Han advarer mot en utvikling hvor Norge og Europa kan rammes av omfattende geopolitiske rystelser. Det kan skje dersom USA blir mer opptatt av Kina, parallelt med at Russland og Kina samarbeider enda tettere.

Tunsjø mener det er alarmerende å se retningen Ukraina-krigen tar, og at Russland har overtaket på grunn av omfattende støtte fra Kina.

På denne bakgrunn kommer professoren med følgende spådom:

– Det er stor risiko for krig igjen i Europa om fem til ti år.

– USAs neste president vil være en trussel for Europa

Den europeiske sentralbanksjefen, Christine Lagarde, er også bekymret nå. Hun mener et potensielt gjenvalg av Donald Trump som USAs neste president kan bli katastrofalt, og «være en trussel for Europa».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du trenger bare se på handelshindringer, hans forpliktelser når det gjelder Nato og hans holdning til kampen mot klimaendringene, sier Lagarde til den franske TV-kanalen France 2, skriver Reuters.

En annen EU-topp, EU-kommissær Thierry Breton, er inne på det samme. Ifølge Politico skal Breton ha samtalt med Trump om Natos fremtid i januar 2020.

Les også: Russland starter serieproduksjon av ny bombe: – En ekstremt stor trussel

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under video)

Putin kan få blod på tann

Ifølge Institute for the study of war (ISW) risikerer Vesten at den ukrainske motstanden kollapser fullstendig dersom den økonomiske og militære støtten til Ukraina avtar eller forsvinner.

Skulle det skje er veien kort for at den russiske krigsmaskinen valser over det som er igjen av ukrainsk motstand og erobrer hele Ukraina. Da vil styrkeforholdet i Europa bli drastisk endret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«En russisk erobring av hele Ukraina er på ingen måte umulig hvis USA avskjærer all militær bistand og Europa følger etter. Et slikt utfall ville bringe en skadet, men triumferende russisk hær, helt opp til Natos grense fra Svartehavet til Polhavet.»

Kan starte angrep mot Europa når USA er «uten leder»

Ifølge kilder i europeisk etterretningstjenest sitert i den russiske utgaven av Bild, antas det at Russland kan velge å starte et angrep mot Europa når USA er «uten leder». Dette begrunnes med det vakuumet som kan oppstå ved et eventuelt presidentskifte, og dersom Trump vil være avventende til å sende amerikanske styrker for å forsvare Europa.

Vinteren 2024/2025 blir derfor skissert som det mest sannsynlige tidspunktet for et militært angrep. I tidsrommet mellom presidentvalget i november 2024, og før den nyvalgte presidenten blir innsatt i Det hvite hus i januar 2025, vil være en spesielt kritisk fase, skriver Ukrainska Pravda.