Domstol sier Trump ikke er immun mot sivile søksmål etter kongresstorming

Donald Trump har ikke immunitet mot sivile søksmål i kjølvannet av stormingen av Kongressen i januar 2021, fastslår en føderal ankedomstol. Arkivfoto: Julio Cortez / AP / NTB
Donald Trump har ikke immunitet mot sivile søksmål i kjølvannet av stormingen av Kongressen i januar 2021, fastslår en føderal ankedomstol. Arkivfoto: Julio Cortez / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En føderal ankedomstol sier Donald Trump må svare for seg i sivile søksmål etter stormingen av Kongressen for snart tre år siden og at han ikke har immunitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Domstolen i hovedstaden Washington fastslo at Trump handlet som presidentkandidat da han oppfordret tilhengerne sine til å marsjere mot nasjonalforsamlingen. Amerikanske presidenter har bare immunitet mot søksmål når de utfører offisielle handlinger.

Kjennelsen åpner for at Trump må svare for seg i søksmål der politifolk og politikere vil holde ham ansvarlig for volden tilhengerne hans utøvde under opptøyene. Angrepet på Kongressen 6. januar 2021 var et forsøk på å sette til side resultatet av valget to måneder tidligere, der Trump tapte for Joe Biden.

Trump ligger for tiden best an i nominasjonskampen for å bli republikanernes presidentkandidat og utfordre Biden i valget i november neste år.