Wilders får nei fra nøkkelparti i Nederland

Ytre høyre-politikeren Geert Wilders åpner for mindretallsregjering selv om han foretrekker å finne en flertallskonstellasjon. Foto: Peter Dejong / AP / NTB
Ytre høyre-politikeren Geert Wilders åpner for mindretallsregjering selv om han foretrekker å finne en flertallskonstellasjon. Foto: Peter Dejong / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nederlandske valgvinneren Geert Wilders åpnet onsdag for å styre i mindretallsregjering, men fikk så et kraftig skudd for baugen fra protestpartiet NSC.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NSC, som ledes av den svært populære Pieter Omtzigt, «ser ikke noe grunnlag for å starte samtaler med PVV, verken om flertalls- eller mindretallsregjering,» heter det i et brev til «speideren» som skal begynne sonderingene.

Wilders' Frihetsparti (PVV) ble størst i det nederlandske valget 22. november, med 37 av 150 mandater i nasjonalforsamlingen. Det har imidlertid vært vanskelig for ytre høyre-politikeren å finne koalisjonspartnere til en flertallsregjering.

NSCs 20 mandater er nærmest uvurderlige i denne sammenhengen.

Går bort fra ekstreme synspunkter

Wilders ønsker seg en regjering med NSC, det høyreliberale regjeringspartiet VVD og bondeprotestpartiet BBB. VVD har varslet at de vil gå i opposisjon, men at de kan støtte en mindretallsregjering fra PVV.

For å tekkes disse partiene har Wilders åpnet for å gå bort fra ekstreme standpunkter som ønsket om forbud mot koranen, og stenging av moskeer. Det ser det imidlertid ikke ut som NSC stoler på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– PVVs program inneholder politiske syn som går imot grunnloven i våre øyne, sier Omtzigt i brevet.

Kan ta mange måneder

– Vi merker oss at Wilders sier han vil sette de gjeldende delene av partiprogrammet til side. Men det er uklart hva han mener. Hva er status for PVVs partiprogram nå, spør han.

Første fase av regjeringsdannelsen – som kan ta mange måneder i Nederland – begynte onsdag morgen.

En «speider», den sosialdemokratiske politikeren Ronald Plasterk, skal nå snakke med alle partiene for å høre om hvilke koalisjoner som kan dannes.

Neste uke legger han fram sin rapport. Mindretallsregjeringer er svært sjelden kost i Nederland, men kan altså bli nødvendig i dette tilfellet.