Åpen for alle - alltid

Valget i Argentina har startet – landet kan gå langt til høyre

Javier Milei, en økonomisk liberalist med et sterkt høyreorientert verdisyn (t.v.) og finansminister Sergio Massa. Foto: AP / NTB
Javier Milei, en økonomisk liberalist med et sterkt høyreorientert verdisyn (t.v.) og finansminister Sergio Massa. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valglokalene har åpnet i Argentina der velgerne skal avgjøre om landets nye president blir en høyreorientert populist eller en mer moderat sosialdemokrat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens populisten Javier Milei ønsker å krympe statlig virksomhet så mye som mulig og innføre dollar som valuta, er motkandidaten Sergio Massa landets nåværende finansminister og en del av Peronistppartiet.

Argentina befinner seg i en økonomisk krise på grunn av massiv gjeld, og mens Massa har vært finansminister har prisene steget med 140 prosent.

Valgkampen har vært preget av stor splittelse.

– Uansett hva som skjer i dette valget, så vil det være utrolig, sier Lucas Romero, leder for det politiske rådgivingsselskapet Synopsis.

– Det vil være utrolig om Massa vinner i denne økonomiske situasjonen, og det vil være utrolig hvis Milei vinner når han kjemper for en så profesjonell kandidat som Massa, sier han.

Valglokalene åpnet klokka 12 norsk tid og er åpne til 22. De første resultatene er ventet tre timer etter at valglokalene stenger, det vil si natt til mandag norsk tid.