Thorbjørn Berntsen: – Støre har mistet garderoben

– Ørnen har landet, som Reiulf Sten sa. Vi er nødt til å få ørnen til å fly igjen, sier Ap-veteran Thorbjørn Berntsen.
– Ørnen har landet, som Reiulf Sten sa. Vi er nødt til å få ørnen til å fly igjen, sier Ap-veteran Thorbjørn Berntsen.  Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere i Arbeiderpartiet er klare for at Støre-epoken skal ta slutt: – Det er en ganske stor oppgitthet, sier veteran. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere leder i Oslo Arbeidersamfunn, Fredrik Mellem, fyrte løs mot statsminister Jonas Gahr Støre bak lukkede dører under et representantskapsmøte i Oslo Arbeiderparti 24. oktober.

Ifølge Mellem er det stadig flere i Arbeiderpartiet som går og venter på at Støre/Stenseng-epoken skal ta slutt, slik at partiet kan begynne på restaureringsarbeidet.

Thorbjørn Berntsen (88) var i flere tiår tilknyttet Aps maktapparat. I 1989 ble han valgt som nestleder i partiet, og året etter ble han miljøvernminister, en post han hadde i sju år.

Berntsen har fortsatt følere ute i partiet, og bekrefter Mellems påstander om at flere er klare for at Støre skal gå.

– Det er helt sikkert. Det er en ganske stor oppgitthet. Vi kan ikke fortsette nå, sier Berntsen til ABC Nyheter.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Partiveteranen Thorbjørn Berntsen mener det ikke er noe makt igjen i Arbeiderpartiet. Foto: Lise Åserud / NTB
Partiveteranen Thorbjørn Berntsen mener det ikke er noe makt igjen i Arbeiderpartiet. Foto: Lise Åserud / NTB

– Jonas sier ingenting

I tillegg til å ha vært både statsråd og med i ledelsen i Arbeiderpartiet, var Berntsen stortingsrepresentant fra 1977 til 1997, og før det vararepresentant fra 1965 til 1977. I 1971 var han vara for daværende statsminister Trygve Bratteli, og møtte fast for Bratteli på Stortinget fra 1973 til 1976. I årene 1976-77 var Berntsen vara for Knut Frydenlund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-veteranen mener Arbeiderpartiet har mistet det politiske initiativet.

– Jonas Gahr Støre har mistet garderoben, sier Berntsen til ABC Nyheter.

– Hele den privatiseringsbølgen som går nå. Arbeiderpartiet skulle vært i fronten på dette. De plukker fra hverandre velferdsstaten, og Jonas sier ingenting. Han skulle være hærføreren mot denne politikken, men han er borte vekk, sier den gamle partikjempen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har en jobb å gjøre framover. Det er ikke noe tvil om det. Jonas er ikke noen type som bør gjenvelges. Det er andre kandidater.

– Ørnen har landet

Berntsen har tidligere vært med på å bygge opp et Arbeiderparti som lå nede. Han er klar på at partiet nå er nødt til å få på plass og tydeliggjøre sitt prosjekt, velferdsstaten.

– Det er ikke noe mer makt igjen i Arbeiderpartiet. Ørnen har landet, som Reiulf Steen sa. Vi er nødt til å få ørnen til å fly igjen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. november kunne ABC Nyheter meddele at den negative trenden for Arbeiderpartiet fortsetter, til tross for flere statsrådsbytter. Samtidig ser SV ut til å dra nytte av Aps situasjon, da de gjorde sin beste Opinion-måling noensinne.

SV har aldri hatt høyere oppslutning på en Opinion-måling, siden analysebyrået startet med partimålinger tilbake i 2007. Partiet fikk en oppslutning på 11prosent på novembermålingen, en økning på to prosentpoeng fra forrige måling.

Arbeiderpartiet på sin side, gikk tilbake med 2,2 prosentpoeng til 18 prosent oppslutning. Partisekretær Kjersti Stenseng tror ikke statsrådsendringene har hatt effekt ennå.

«Jeg tror dessverre endringene i regjering har blitt overskygget av andre negative saker, så vi har ikke fått uttelling for det ennå. De nye statsrådene er flinke folk, og jeg gleder meg til å se resultatet av arbeidet de akkurat har startet på», skrev Stenseng i en epost til ABC Nyheter tidligere denne måneden.

ABC Nyheter har vært i kontakt med Fredrik Mellem, men han ønsker ikke å kommentere saken.