Støre om habilitetssakene: – Vi har tatt grep

Jonas Gahr Støre (Ap) møtte tirsdag kveld til høringen om habilitetssakene i Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB
Jonas Gahr Støre (Ap) møtte tirsdag kveld til høringen om habilitetssakene i Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Jonas Gahr Støre sier at regjeringen har jobbet med å sikre bedre samsvar mellom rutiner og etterlevelse av regelverket etter habilitetssakene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har tatt lærdom av feilene som er begått, og styrket rutiner og retningslinjer for å redusere risikoen for nye feil. Etter å ha hørt mye av dagens runder her, vil jeg si at mange av forholdene som har vært fremme, er det tatt grep for å gjøre noe med for å sikre bedre samsvar mellom rutiner og etterlevelse, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Han møtte tirsdag kveld til siste del av maranonhøringen om habilitet hos kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget for å snakke om hvordan hans regjering har håndtert regelverket.

Støre understreker at habilitet er den enkelte politikers ansvar.

– Det er bare den enkelte selv som kan ha den fulle oversikt over relasjoner og bindinger i sitt liv, og som i sin tur kan lede til inhabilitet, sier Støre.

Han mener det er viktig at habilitetsansvaret som ligger på regjeringsmedlemmene, ikke vannes ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Opplæring og veiledning er viktig. Men vi kan aldri lage veiledninger eller opplæringer som dekker alle tenkelige situasjoner hvor man kan bli inhabil. Heller ikke registreringsordninger vil garantere mot feil. Tvert imot risikerer vi at slike ordninger kan skape falsk trygghet og uklarhet om hvem som deretter er ansvarlig for å passe på habiliteten. Det må ikke skje, sier Støre.