Partileder-intervjuetJonas Gahr Støre med beskjed til «hjemmesitterne»: Blir taperne i valget

Jonas Gahr Støre (Ap) etter partilederdebatten til TV 2 fra Deichman i Bjørvika tidligere i uka. Nå er valgdagen rett rundt hjørnet, og statsministeren har en beskjed til deg som ennå ikke har stemt.
Jonas Gahr Støre (Ap) etter partilederdebatten til TV 2 fra Deichman i Bjørvika tidligere i uka. Nå er valgdagen rett rundt hjørnet, og statsministeren har en beskjed til deg som ennå ikke har stemt. Foto: Emilie Holtet / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bruk stemmeretten din! Stem for gode fellesskapsløsning der vi tar ansvar og sørger for muligheter og trygghet for alle sammen, oppfordrer statsminister Jonas Gahr Støre. I morgen er siste mulighet til å påvirke årets valgresultat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dagene frem mot kommunevalget 11. september har ABC Nyheter publisert intervjuer med lederne av stortingspartiene.


Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er en travel mann. I tillegg til å lede landet i dyrtid og sjonglere habilitetsskandaler i egen regjering, driver han også valgkamp.

Han, sammen med Arbeiderpartiets lokalpolitikere rundt om i Norge, skal overbevise velgerne om at deres politikk skal gjelde de neste fire årene i landets kommuner.

Men beklageligvis for Støre har valgkampen vært preget av en rad utenompolitiske hendelser.

Les mer om årets kommunevalg her!

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Statsminister Jonas Gahr Støre har stått i flere stormer som statsminister. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre har stått i flere stormer som statsminister. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

At også et av hans sterkeste kort, utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) skulle bli avslørt som habilitetsbryter – og det midt i valgkampen – kan heller ikke kalles heldig for Norges statsminister, hans regjering og hans parti.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så når ABC Nyheter endelig får Støre på telefon får han muligheten til å snakke om partiets og egne hjertesaker.

– Hva er den viktigste saken for Arbeiderpartiet i valgkampen, om du må velge én?

– Det er mange viktige saker å velge mellom, men skal jeg velge én må det i år være eldreomsorgen. Det å sørge for en god eldreomsorg i dette landet er den viktigste saken.

Det var nettopp i møte med sterke historier fra eldreomsorgen i denne valgkampen at Støre sist opplevde å bli lei seg, forteller han.

– Men jeg vil legge til at jeg også har fått mye glede av å se god eldreomsorg i dette landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva er din personlige hjertesak?

– Mine hjertesaker kan oppsummeres på denne måten: Kutt utslipp, skap jobber og jobb for en positiv og rettferdig klimapolitikk.

Håper ikke habilitetsskandalene påvirker valget

Meningsmålinger har det vært mange av. Flere sprikende, og noen litt mer tydelige. I Norges tre største byer ser det ut til å bli et jevnt valg mellom de politiske blokkene. Ap står i fare for å miste makten i alle tre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er i morgen det gjelder.

– Det nærmer seg valgdagen, hva vil du si til de som ennå ikke har stemt, og som sitter på gjerde?

– Bruk stemmeretten! Stem for gode fellesskapsløsning der vi tar ansvar og sørger for muligheter og trygghet for alle sammen, sier Støre bestemt.

– Hvem blir valgets store taper?

– Det blir hjemmesitterne, fordi de gir fra seg innflytelse over livene sine til andre.

– Tror du hjemmesitterne og de som sitter på gjerde er påvirket av habilitetsskandalene i Ap?

– Jeg håper ikke det. Jeg håper det er politikkens innhold som betyr noe. Det er også mitt inntrykk – at det er lokale saker og lokale folk som betyr noe i denne valgkampen.

Gir pressen ansvaret

De siste årene har norsk politikk sett flere tabber og skandaler. Som da Erna Solberg brøt coronareglene i eget 60-årslag, da Frps Christian Tybring-Gjedde tilbød å betale tusen kroner for at en 15 år gammel jente skulle ta av seg hijaben midt på Karl Johan, eller da KrFs Kjell Ingolf Ropstad løy om å bo på gutterommet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiske tabber og skandaler er altså ikke noe nytt. Også Støres regjering har fått folkets og medias søkelys rettet mot seg når ting ikke har gått helt etter boka. I år er utvilsomt intet unntak, men når ABC Nyheter spør Støre hva den største politiske tabben i Norge i 2023 er, tar statsministeren betenkningstid.

Etter 24 timer svarer han følgende:

– Jeg tror presselosjens årlige kåring skal ta seg av jobben med å utnevne det.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Statsminister Jonas Gahr Støre under et besøk i Kyiv, Ukraina. Foto: Heiko Junge / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre under et besøk i Kyiv, Ukraina. Foto: Heiko Junge / NTB

Ble anmeldt av Noah

Egne pinligheter er derimot enklere å svare på.

– Det pinligste øyeblikket som politiker skjedde under en sommersending på TV 2. Jeg ble utfordret til å spise en levende strandkrabbe, noe jeg gjorde. I etterkant av episoden ble jeg anmeldt av organisasjonen for dyrs rettigheter (Noah) for brudd på dyrevelferdsloven, noe det åpenbart var, forteller statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hendelsen Støre refererer til skjedde tilbake i 2010 da han var utenriksminister i Jens Stoltenbergs regjering. Han og snøbrettkjører Daniel Franck fikk servert levende strandkrabber da de gjestet Sommertid på TV 2, og ble utfordret av programleder Øyvind Fjellheim til å ta en bit. Like før hadde ekstremkokk Alf Roald Sætre demonstrert hvordan de skulle gjøre det.

– Jeg er en strandkrabbemann, men jeg pleier å avlive de litt mer humant enn dette, sa Støre før han satte tennene i krabben.

Etterpå innrømmet han at det å «bite en skapning i hjel» var en spesiell øvelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette skapte naturlig nok furore blant dyrevernsorganisasjonene.

Blant dem som reagerte var Siri Martinsen, leder og talsperson i Noah.

Leder og talsperson i Noah, veterinær Siri Martinsen. Foto: Annika Byrde / NTB
Leder og talsperson i Noah, veterinær Siri Martinsen. Foto: Annika Byrde / NTB

– Hvis man ikke klarer å ta livet av den, og den lever halvspist, er det grunn til å se på det lovmessige her. De omfattes av dyrevelferdsloven. Det er fordi det foreligger forskning om at de har opplevelse av smerte. Noen liker nok ikke å forholde seg til det, men det må man ifølge loven. Lever de halvspiste, er dette ulovlig, sa Martinsen til TV 2 i etterkant av hendelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når ABC Nyheter kontakter Martinsen tretten år senere for å få bekreftet anmeldelsen og få en kommentar på Støres pinlige historie, erindrer hun ikke den konkrete saken.

– Noah har ikke oversikt over Støres pinligheter, men det er klart det er pinlig å bryte dyrevelferdsloven, sier hun.

Det er likevel ingen grunn til å tvile på at det skjedde, legger hun til.

Kuttet ned på kjøtt og alkohol

Hendelsen i 2010 var trolig første og siste gang Støre spiste levende dyr. Men han har heller ikke blitt vegetarianer, selv om han tidligere har uttalt at han spiser mye mindre rødt kjøtt enn han gjorde før i tiden på grunn av helseråd.

– Når spiste du rødt kjøtt sist?

– Jeg spiste en kebab da jeg var i Skien onsdag.

De nye kostholdsrådene fraråder også å konsumere alkohol, og til NTB innrømmet Støre at rådene har ført til at han også har kuttet ned på Jägermeisteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren har også tidligere i en humorpodkast på NRK fortalt at han ikke kan drikke seg full i jobben som statsminister.

– Det er det to grunner til, sa Støre.

– Den ene at jeg ikke har særlig kapasitet til å være bakfull, fordi det er krevende dager. Og det andre er at jeg kan få beskjed om at jeg skal foran kamera om en halvtime, hele døgnet.

– Når drakk du deg full sist?

– Det er veldig lenge siden, så det husker jeg rett og slett ikke, sier Støre.