Snart kan disse få billigere bom-passeringer

Regjeringen åpner for fritak eller reduserte bomtakster for lette elvarebiler og tunge gasskjøretøy.
Regjeringen åpner for fritak eller reduserte bomtakster for lette elvarebiler og tunge gasskjøretøy. Foto: Knut Opeide / Vegdirektoratet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen åpner for fritak og reduserte takster.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen ble først publisert på broom.no.

Varebiler og andre tyngre kjøretøy betaler ofte langt mer enn personbiler når de passerer bomstasjoner. Det kan det snart bli en endring på – for enkelte kjøretøy.

For å stimulere til at flere transportselskaper velger utslippsfrie kjøretøy, har Stortinget nemlig bedt regjeringen om å etablere ordninger som reduserer bompengetakstene for lette elektriske varebiler og tyngre biogasskjøretøy.

Nå melder Samferdselsdepartementet at de har gitt Statens vegvesen i oppdrag å innrette det tekniske systemet AutoPass, slik at det kan innføres fritak eller reduserte takster for disse kjøretøyene.

Ønsker utgiftsfri tungtransport

Tidligere har slik differensiering kun vært innført i enkelte byområder. Det nye nå er at man får et tilpasset system for all offentlig bompengeinnkreving i hele landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed har man et grunnlag for at det kan fastsettes fritak eller redusert bompengetakst for disse kjøretøyene, hvis lokale myndigheter åpner for dette, skriver departementet i en pressemelding.

– Dette tiltaket samsvarer godt med regjeringen sitt løftbome fra Hurdalsplattformen om å stimulere til utslippsfri tungtransport, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Det legges opp til at den tekniske løsningen skal kunne være på plass allerede i midten av oktober i år.

– Politikerne har latt bompengene løpe løpsk