Bemanningsbyråer saksøker staten

Regjeringen har strammet inn på bruken av innleie og innført et totalforbud mot innleid arbeidskraft i bygg- og anleggsbransjen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke. Nå har Esa åpnet sak mot Norge. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Regjeringen har strammet inn på bruken av innleie og innført et totalforbud mot innleid arbeidskraft i bygg- og anleggsbransjen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke. Nå har Esa åpnet sak mot Norge. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette skal vi få avklart av Efta-domstolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ni bemanningsbyråer har tirsdag levert et erstatningssøksmål på 35 millioner kroner mot staten på grunn av de nye innleiereglene for arbeidskraft.

– Søksmålet bygger på at Eftas overvåkingsorgan har rett i at Norge har brutt EØS-avtalen. Dette skal vi få avklart av Efta-domstolen. Dersom den bekrefter brudd på EØS-avtalen, er staten erstatningspliktig overfor alle dem som har tapt penger på innleierestriksjonene, som ble innført fra 1. april i år, skriver advokat Nicolay Skarning i advokatfirmaet Simonsen, Vogt og Wiig i en epost til NTB.

Med tapene løpende over tre år blir kravet akkumulert til cirka 100 millioner kroner. Det er Arbeids- og inkluderingsdepartementet som er stevnet i saken. NTB har tirsdag kveld bedt departementet kommentere søksmålet, men har ikke fått svar.

I sommer tapte 30 bemanningsselskap en rettssak mot staten i Oslo tingrett. Bedriftene mener at endringene er i strid med EØS-avtalen og har anket dommen til lagmannsretten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I slutten av juli sendte overvåkingsorganet Esa et formelt åpningsbrev til Norge for å ha innført «uberettigede og uforholdsmessige» restriksjoner på bruken av innleie. Norge har nå to måneder på å uttrykke sitt syn før Esa kan beslutte å ta saken videre til Efta-domstolen.

Bakgrunnen for spliden er lovendringene som fjerner muligheten bedrifter har til å bruke innleie når arbeidet er av midlertidig karakter. I tillegg ble det innført et totalforbud mot bruk av innleie i bygg- og anleggsbransjen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke.