Kommunemåling:Nå tar Arbeiderpartiet velgere fra Rødt
Ny måling fra Altinget og ABC Nyheter gir svakt håp for Arbeiderpartiet – som styrker seg på bekostning av Rødt, men likevel ligger an til tidenes elendigste kommunevalg.
Det er bare små endringer i Opinions kommunevalgsmåling for september, utført på oppdrag fra Altinget og ABC Nyheter.
Målingen innebærer likevel et lite gløtt av håp for Arbeiderpartiet å unngå sitt svakeste kommunevalg noensinne. Da må partiet få en oppslutning på over 19,1 prosent, som var resultatet i jumbovalget i 1925.
Les alt om kommunevalget 2023 her!
Opinions kommunevalgsmåling for september på vegne av Altinget og ABC Nyheter
Partibarometer kommunevalg august 2023 (endring fra forrige måling (juni) i prosentpoeng)
Ap: 18,9 prosent (+1,0)
Høyre: 29,3 prosent (-)
Sp: 8,4 prosent (+0,9)
Frp: 8,7 prosent (-0,3)
SV: 7,6 prosent (-1,5)
Rødt: 3,9 prosent (-1,1)
Venstre: 4,4 prosent (+1,3)
MDG: 6,9 prosent (+0,1)
KrF: 3,8 prosent (-1,0)
Andre: 8,0 prosent (+0,3)
(Av de andre partiene så er det Industri- og Næringspartiet (INP) som er størst, med en oppslutning på 2,4, prosent etterfulgt av Konservativt med en oppslutning på 1,5).
Opinions partibarometer for september 2023 er basert på telefonintervjuer av et tilfeldig utvalg av 1000 personer.
72 prosent har avgitt svar om partipreferanse.
Telefonintervjuene er gjennomført i perioden 24. – 30. august.
Barometeret er beregnet på grunnlag av spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved kommunevalget 2019. Følgende spørsmål ble stilt: «Dersom det var kommunevalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?» – «Stemte du ved kommunevalget 2019? I så fall, hvilket parti stemte du på da?».
Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1 og 3,3 prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene. Resultatene er vektet på kjønn, alder og stemmegivning ved kommunevalget 2019.
Kilde: Opinion
Denne månedens Altinget og ABC Nyheter-måling gir Ap en svak oppgang – på ett prosentpoeng fra krisemålingen i august – til 18,9 prosent. Også regjeringspartner Senterpartiet lølter seg noe, med 0,9 prosentpoeng til en oppslutning på 8,4 prosent.
For Arbeiderpartiet er det fremdeles over ti prosentpoeng opp til Høyre, som får en oppslutning på 29,3 prosent på septembermålingen, det samme som i målingen i august.
Men det er en markant endring i velgerbevegelsene mellom Arbeiderpartiet og Rødt.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen«Bytteforholdet mellom Ap og Rødt har snudd»
«Etter sommeren har bytteforholdet mellom Ap og Rødt snudd: Rødt taper nå velgere til Ap (11.000 netto). Under halvparten (48 prosent) av Rødt-velgerne fra 2019 vil stemme på partiet igjen», skriver rådgiver i Opinion, Martin Stubban, i en kommentar til målingen.
Rødt har falt kraftig siden siste måling før den såkalte solbrille-saken – eller «brille-gate», der partileder Bjørnar Moxnes måtte overlate partiroret til nestleder Marie Sneve Martinussen etter å ha stjålet et par sobriller på Gardermoen og løyet om det etterpå.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFør hendelsen ble kjent, i Altinget og ABC Nyheters måling for jun, hadde Rødt en oppslutning på 7,0 prosent, før det falt til 5,0 prosent i kommunevalgsmålingen i august og nå til 3,9 prosent – den lavste oppslutningen Opinion har målt for Rødt siden kommunevalget i 2019.
Artikkelen fortsetter under annonsenOgså SV taper velger, og går tilbake 1,5 prosentpoeng til en oppslutning på 7,6 prosent.
– Vi skal fortsette å fremme våre hovedsaker
– Vi må fortsette å mobilisere velgere som sitter på gjerdet, og som har stemt på oss tidligere. Dette skal vi gjøre ved å fortsette å fremme våre hovedsaker, som er å sikre en trygg eldreomsorg, en god oppvekst for barna våre, styrke den offentlige helsetjenesten og stille opp for de svakeste i vanskelig økonomiske tider, sier partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng, til ABC Nyheter.
Både Ap-leder Jonas Gahr Støre og Rødt-leder Marie Sneve Martinussen har fått gode skussmåll blant kommentatorer i media for innsatsen i partilederdebattene så langt.