Innfører timesregel for bilister uten brikke

Fra og med fredag 1. september får også bilister uten brikkeavtale nyte godt av den såkalte timesregelen i bomringer.
Fra og med fredag 1. september får også bilister uten brikkeavtale nyte godt av den såkalte timesregelen i bomringer. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er ingen grunn til å kvitte seg med bombrikken av den grunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I enkelte bompengeprosjekter – i all hovedsak i bomringer – er det innført en såkalt timesregel. Den innebærer at kun den første registrerte passeringen skal belastes trafikanten innenfor en tidsperiode, uavhengig av takst. For å nyte godt av en slik timesregel, har det vært et krav om elektronisk brikke og brukeravtale.

Fra og med fredag 1. september får også bilister uten brikkeavtale nyte godt av denne regelen.

Det skriver brikke-utsteder SkyttelPASS i en pressemelding.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård mener nemlig kravet om brikke og brukeravtale for å få nyte godt av en timesregelen, er urimelig og urettferdig.

– Mange mener at kravet om brikke og brukeravtale for å nyte godt av en timesregel, er urimelig og urettferdig – og det er jeg enig i. Derfor vil vi innføre en mer rettferdig ordning, sier samferdselsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Får ikke rabatt uten brikke

– Dette betyr at fordelen bilister med brikke har hatt i alle år også skal omfatte bilister uten brikkeavtale, sier administrerende direktør Vidar Raa i SkyttelPASS.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vidar Raa er administrerende direktør i brikke-utsender SkyttelPASS. Foto: SkyttelPASS
Vidar Raa er administrerende direktør i brikke-utsender SkyttelPASS. Foto: SkyttelPASS

At timesregelen nå skal gjelde alle bilister – med eller uten brikke – betyr at alle kan passere en bomring ubegrenset innenfor én time og bare belastes én passering.

– Det er likevel en vesentlig forskjell med og uten brikke fordi passeringer med brikke gir rabatt som bilister uten brikke ikke får, sier Raa.

Fjellinjen har beregnet et inntekstap på 360 millioner årlig når timesregelen forsvinner. Fjellinjen er et bompengeselskap og ikke en såkalt brikke-utsteder.

Til og fra jobb

For Raa og SkyttelPASS betyr endringen svært lite, sier han. Det er tross alt bompengeselskapet direkte og ikke brikke-utstederne som fakturerer bilistene uten brikkeavtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Raa ser ingen grunn til å kvitte seg med bombrikken. Snarere tvert imot:

– Det er bombrikken som gir rabatt på passeringer, understreker han.

– Derfor oppfordrer vi bilister som regelmessig passerer en bomring om å ha brikke fordi brikken gjør passeringen vesentlig billigere sammenlignet med prisen bilister uten brikke betaler, legger han til.