Vanvittig Arbeiderparti-rekord står i fare

Statsminister og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.
Statsminister og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.  Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet risikerer å ikke bli største parti i et valg siden 1924. På kommunemålingen for juni gjør samtidig Rødt et kraftig byks. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På Opinions kommunemåling for juni, laget på oppdrag fra ABC Nyheter og Altinget, er Høyre fremdeles landets suverent største parti. Partiet får 29 prosentpoeng på kommunemålingen for juni. Det er en oppgang på 1,3 prosentpoeng.

Dersom vi skal finne et valg der Arbeiderpartiet ikke var størst, må vi tilbake til stortingsvalget i 1924. Nå ligger de langt bak Høyre i forkant av kommunevalget, og den vanvittige rekorden står i fare for å gå i vasken.

Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet får henholdsvis 19,2 og 8 prosentpoeng. Ap går tilbake 1,1 prosentpoeng fra forrige måling, men Sp går frem 1,6.

– I 2013 var også Høyre størst på målingene før valget, men Ap var størst under valget. Så jeg vil ikke si det er helt kjørt, men Arbeiderpartiet ligger mye dårligere an nå enn de gjorde i 2013, sier rådgiver i Opinion Martin Stubban til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opinions kommunebarometer på vegne av Altinget og ABC Nyheter

Partibarometer juni 2023 (endring fra mai i prosentpoeng)

Ap: 19,2 prosent (-1,1)

Høyre: 29,0 prosent (+1,3)

Sp: 8,0 prosent (+1,6)

Frp: 9,3 prosent (+0,4)

SV: 6,6 prosent (-1,6)

Rødt: 7,0 prosent (+2,9)

Venstre: 4,0 prosent (-1,8)

MDG: 6,2 prosent (+0,8)

KrF: 3,0 prosent (-0,7)

Andre: 7,7 prosent (-1,6)

  • Opinions partibarometer for mai 2023 er basert på telefonintervjuer av et tilfeldig utvalg av 1006 personer
  • 64 prosent har avgitt svar om partipreferanse
  • Telefonintervjuene er gjennomført i perioden 23. – 30. mai
  • Barometeret er beregnet på grunnlag av spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved kommunevalget 2019. Følgende spørsmål ble stilt: «Dersom det var kommunevalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?» – «Stemte du ved kommunevalget i 2019? I så fall, hvilket parti stemte du på da?»
  • Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene. Resultatene er vektet på kjønn, alder og stemmegivning ved kommunevalget 2019.

Kilde: Opinion

Rødt ligger an til rekord

På målingen får Rødt 7 prosents oppslutning. Det er en solid oppgang på 2,9 prosentpoeng fra forrige kommunemåling.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes gleder seg over Rødts gode junimåling. Foto: NTB
Rødt-leder Bjørnar Moxnes gleder seg over Rødts gode junimåling. Foto: NTB

Det gleder Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Rødt ligger an til å gjøre et rekordvalg, og aldri har så mange mennesker i hele landet kunne stemme på Rødt i et lokalvalg, sier han til ABC Nyheter.

Ved forrige kommunevalg i 2019, fikk Rødt 3,8 prosent av stemmene, noe som var det beste kommunevalgresultatet noensinne, også om du tar med forløperen Rød Valgallianse (RV).

– Det er valgresultatet som gjelder, og et sterkt Rødt vil være avgjørende for å drive fram endringer der regjeringa ikke leverer, sier Moxnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brenna: – Mange føler på en uro

Ap-nestleder Tonje Brenna er tydelig på at målingen ikke er god nok.

Arbeiderpartiets nestleder Tonje Brenna. Foto: NTB
Arbeiderpartiets nestleder Tonje Brenna. Foto: NTB

– I høstens valg er det tusenvis av kandidater som stiller til valg for å gjøre skolen enda bedre, for å satse på eldreomsorgen, for å kutte utslipp og for å skape nye arbeidsplasser i sin kommune, sier Brenna til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun understreker at regjeringens viktigste jobb er å ta Norge trygt gjennom vanskelige tider.

– Mange føler på en uro over både det som skjer i verden rundt oss og hvordan vår egen hverdag blir annerledes her i Norge. For regjeringa er det veldig viktig at renta og prisene ikke stiger mer enn de må, sier Brenna.

Oppinion-rådgiver Martin Stubban forteller at Ap har mange velgere som sitter på gjerde. Dersom Arbeiderpartiet kan redusere lekkasjene til særlig Høyre, og får velgerne ned fra gjerdet, vil det kanskje se bedre ut, ifølge Stubban.

– Jeg tror Høyre kommer til å synke på målingene i valgkampen. Da kommer Ap i valgkampmodus, og får synliggjort politikken sin i tillegg til å påpeke svakheter i Høyres politikk. Jeg ser ikke for meg at Høyre får 29 prosent ved kommunevalget, men at de gjør et godt valg er jeg sikker på. Det skal mye til å ødelegge det her, sier han.