Flertall på Stortinget: E-tjenesten kan starte masseovervåking i Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et flertall på Stortinget sikrer at den militære E-tjenesten kan starte det som kalles tilrettelagt innhenting av datakommunikasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap, Sp, Høyre, Frp og KrF støtter de nødvendige lovendringene, mens Venstre, SV og Rødt er i en innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen mot å åpne for overvåkingen, skriver Bergens Tidende. MDG er ikke representert i komiteen.

Innstillingen blir debattert og vedtatt i begynnelsen av juni.

Med et vedtak får E-tjenesten mulighet til å installere teknisk utstyr for å tappe datatrafikk hos leverandører av elektronisk kommunikasjon. Dette gjelder i utgangspunktet datatrafikk som går over landegrensen, inn og ut av Norge.

Siden nesten all datatrafikk uansett går via utlandet, blir kommunikasjon mellom norske borgere også fanget opp og lagret – noe stortingsflertallet også erkjenner.

I innstillingen skriver de at «tilrettelagt innhenting er personverninngripende, da det av tekniske årsaker innebærer lagring av store mengder data om norske borgeres kommunikasjon.»

MDG-leder Arild Hermstad reagerer på innholdet i innstillingen og mener det er en unødvendig masseovervåking av norske innbyggere.

– Myndighetene trenger virkemidler for å avdekke kriminelle handlinger, men det kan ikke bety at alle innbyggere skal måtte overvåkes over en lav sko, skriver han i en epost til NTB.