Rapport konkluderer med at Vestre-forslag vil gi høyere matpriser

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har lagt fram et forslag som forbyr prisdiskriminering. Denne er Norgesgruppen imot, og har fått Agri Analyse til å gjøre en analyse. Foto: Annika Byrde / NTB
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har lagt fram et forslag som forbyr prisdiskriminering. Denne er Norgesgruppen imot, og har fått Agri Analyse til å gjøre en analyse. Foto: Annika Byrde / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rapport betalt av Norgesgruppen konkluderer med økte matpriser og dårligere utvalg dersom regjeringens prisdiskrimineringsforslag går gjennom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser at det er behov for å få på plass et nytt regelverk som gir Konkurransetilsynet mulighet til å håndheve konkurranseskadelig prisdiskriminering mer effektivt, sa næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) til E24 i fjor.

Nå har Norgesgruppen fått Agri Analyse til å undersøke konsekvensene av reguleringen, skriver næringslivsavisen. De er imot den og argumenterer for at butikkprisene kommer til øke som følge av redusert forhandlingsrom med leverandørene.

– Hensikten er jo å øke konkurransen, men forslaget ser ut til å kunne få motsatt effekt, sier Christian Anton Smedshaug, daglig leder i Agri Analyse.

På kort sikt mener Agri Analyse at matprisene vil øke mens utvalget blir dårligere. De tror også etableringshindringene, som Vestre vil ha ned, kommer til å øke.

Vestres forslag går blant annet også ut på at leverandører ikke skal kunne gi ulike priser til ulike kjeder.