Orban klager på liberalisme på konservativ konferanse

Ungarns statsminister Viktor Orban holdt åpningstalen på den konservative CPAC-konferansen i Budapest torsdag. Foto: Szilard Koszticsak / MTI via AP / NTB
Ungarns statsminister Viktor Orban holdt åpningstalen på den konservative CPAC-konferansen i Budapest torsdag. Foto: Szilard Koszticsak / MTI via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarns statsminister Viktor Orban kalte liberalisme et virus da han åpnet en konferanse i den konservative organisasjonen CPAC i Budapest torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Orbans tale fokuserte mye på det han kaller woke-kultur og kritiserte LHBTQ+-rettigheter, migrasjon og pensuminnhold for barn. Han tegnet et bilde av en global høyrebevegelse som mobiliserer mot «progressive eliter».

Den to dager lange konferansen er den andre CPAC-konferansen som avholdes i Ungarn, og skiltet over inngangen til konferansesenteret gjorde klart at her kom man til en «No Woke-sone».

Etter å ha takket for en stående applaus sa Orban at Ungarn er blitt verdensberømt for sin kompromissløse migrasjon- og kulturpolitikk, og han tilbød utenlandske deltakere en oppskrift for hvordan de skal gå fram hjemme.

– Ungarn er faktisk et sted hvor eksperimenter for framtidig konservativ politikk gjøres. Vi er et sted der man ikke bare snakker om å beseire liberale og progressive, men der vi får til en konservativ kristen vending, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Orban var den første europeiske statslederen som ga sin støtte til Donald Trump i USA i 2016 og igjen i 2020. I talen hevdet han at det ikke ville vært krig mellom Russland og Ukraina om han fortsatt var president-

– Kom tilbake, herr president, gjør Amerika stort igjen og bring oss fred, sa han til iherdig applaus fra salen.

CPAC-konferansen i Ungarn er Orbans vri for å slutte seg til den ytterliggående amerikanske CPAC-bevegelsen. I fjor deltok han på en CPAC-konferanse i Texas der han oppfordret deltakerne til å ta tilbake institusjonene i Washington og Brussel og vinne valget i USA neste år.