Skogvedtak skapte klimaforvirring på Høyre-landsmøtet

– Jeg har ikke oversikt over hvordan dette slår ut for norsk næringsliv og skogindustri, sa Høyre-leder Erna Solberg under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag.
– Jeg har ikke oversikt over hvordan dette slår ut for norsk næringsliv og skogindustri, sa Høyre-leder Erna Solberg under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre-leder Erna Solberg ba landsmøtet tenke seg om etter et vedtak om å inkludere CO2-binding i skog i klimaregnskapet. Hun var redd det rokket ved klimamålene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landsmøtet hadde akkurat klubbet igjennom en resolusjon om «et bærekraftig energisystem for fremtiden» da Solberg gikk på talerstolen.

– Jeg har ikke oversikt over hvordan dette slår ut for norsk næringsliv og skogindustri. Men det viktigste er at vi ikke går ut av landsmøtet med tvil om at våre klimamål ligger fast etter de regnemåter som vi så langt har lagt til grunn, sa hun.

Bakgrunnen er et forslag fra Rogaland Høyre om å ta med en formulering om å regne med skog i klimaregnskapet.

«Høyre vil inkludere CO2-binding av skog i klimamålene på tilsvarende måte som EU gjør i sitt klimaregnskap og justere Norges klimamål slik at ambisjonsnivået opprettholdes», heter det i vedtaket som skaper forvirringen.

Etter at også energi- og miljøpolitisk talsperson Nikolai Astrup var oppe og advarte om konsekvensene, ble det ny votering om forslaget. Da ble det avvist med god margin.