– Ungarn vil ikke pågripe Putin etter ICC-arrestordre

ICC har utstedt arrestordre på Russlands president Vladimir Putin for krigsforbrytelser. Men dersom han skulle reise til Ungarn, vil han ikke bli pågrepet der, ifølge statsminister Viktor Orbans stabssjef. Foto: AP / NTB
ICC har utstedt arrestordre på Russlands president Vladimir Putin for krigsforbrytelser. Men dersom han skulle reise til Ungarn, vil han ikke bli pågrepet der, ifølge statsminister Viktor Orbans stabssjef. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarn vil ikke pågripe Russlands president Vladimir Putin dersom han skulle ankomme landet, sier stabssjefen til Ungarns statsminister Viktor Orban.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke utstedte Den internasjonale straffedomstolen (ICC) arrestordre på Putin. Domstolen anklager Putin for å være ansvarlig for krigsforbrytelser begått i Ukraina.

Men selv om Ungarn er EU-medlem, er landet ikke juridisk bundet av arrestordren, hevder Orbans stabssjef Gergely Gulyas.

– Vi følger ungarsk lov, og på det grunnlaget kan vi ikke pågripe den russiske presidenten ettersom ICCs statutter ikke har blitt kunngjort i Ungarn, sa Gulyas på en pressekonferanse i Budapest torsdag.

Ungarn undertegnet ICCs statutter i 1999 og ratifiserte dem i 2001 under Orbans første periode som statsminister.

Men ifølge Gulyas er domstolens statutter ikke formelt tatt inn i ungarsk lovgivning «ettersom det vil være i strid med grunnloven».

Orban regnes som mer vennlig innstilt til Vladimir Putin enn noen andre europeiske ledere.

ICCs arrestordre mot Putin er begrunnet med mistanke om ulovlig deportering av barn og ulovlig overføring av mennesker fra ukrainsk territorium til Russland.

Russiske myndigheter har gjentatte ganger avvist anklagene.